Един от най-красивите и популярни плажове по Южното Черноморие - "Силистар", е обявен за отдаване на концесия в решение на правителството от днес. Предложението е концесията да е за срок от 20 години, като определеното минимално годишно концесионно възнаграждение е 6 116 лв. без ДДС. Цената е съобразена с методиката за определяне, свързана със Закона за Черноморското крайбрежие.

Припомняме, че в разгара на летния сезон миналата година старата концесия на плажа изтече. В резултат през август концесионерът изнесе всичко, в което е инвестирал, а на Министерството на туризма му се наложи по спешност да осигури поне спасители. Бе обявена процедура за наем, но скоро след това бе отменена. На "Силистар" от години има проблеми, в това число и с частни имоти преди самия плаж, за преминаването през които се иска такса за автомобили - нещо, с което държавата не може да се справи. През 2018 г. пък на ръба бе спряно решение на общинския съвет в Царево за изработване на ПУП за застрояване на имот, който се намира в непосредствена близост до плажа и се простира на 22 дка. Той е частна собственост. Решението на съветниците обаче бе "спряно" от премиера Бойко Борисов, но в качеството му на партиен лидер на ГЕРБ - като нареди спирането на кмета Георги Лапчев от ГЕРБ.

На концесия ще бъде отдаден и централния плаж на Синеморец - "Бутамята", е решило още правителството днес. Срокът е същият, но минималната такса ще е 13 892,43 лева без ДДС. 

"Двата морски плажа ще бъдат обезпечени с осигуряване на водното спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж, и предоставяне на услуги от обществен интерес", се казва в съобщението.

Два плажа пък вече си имат нови концесионери, стана ясно от решенията на правителството. Това са централният плаж на Варна и "Дяволска река 1", който се намира на територията на община Приморско на юг. 

Плаж "Дяволска река 1" вече ще се стопанисва от "Луксор прим" ЕООД. Концесионерът се задължава за целия срок на договора за концесия от 20 г. за морски плаж да предоставя цена за 1 бр. чадър в размер до 7 лв. с ДДС и цена за 1 бр. шезлонг в размер до 7 лв. с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж. Одобрената роялти такса е 4% без ДДС, а годишното концесионно възнаграждение за първата година на концесията е в размер на 19 537 лв. без ДДС.

И този плаж досега е бил отдаден под наем. Цените на шезлонг и чадър са били по 7 лв. на брой. 

"Луксор прим" ЕООД е фирма, регистрирана в София през 2019 г. (тогава е открита и процедурата за концесия - б.р.). Собственик и управител е Борислав Желязков. Проверка в регистрите показва, че на същото име има и други фирми, популярни с дейността си по морето. През 2018 г. "Атлиман 2" е избрана отново за концесионер на плажа в едноименния залив, компанията държи плажа Китен-юг. Според публикации Желязков държи и други заведения по Черноморието. Според публикация на "Капитал" от 2015 г. Желязков е смятан за близък до покойния шеф на ВиС-2 Георги Илиев.

Варненският плаж ще се обслужва от "Лазурен бряг 91" ЕООД. То се задължава за целия срок на договора за концесия от 20 г. да предоставя цена за 1 бр. чадър в размер до 10 лв. с ДДС и цена за 1 бр. шезлонг в размер до 10 лв. с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж. Ако се съди по наличната към момента информация в сайта на туристическото министерство, досега пплажът е бил под наем, а цената за чадър и шезлонг е била 5 лв. Министерството обаче не поддържа надлежен регистър на отдадените под наем плажове, а само на концесионираните такива, като вторите всъщност се публикуват в Националния концесионен регистър. Последно обява за наем на плажа е пускана през 2017 г., като офертата е била срокът на наема да е 5 години. 

Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията на центалния плаж в морската столица ще е в размер на 137 322 лв. без ДДС. Инвестиции за организация на целогодишно санитарно-хигиенно поддържане на морския плаж за срока на концесията са в размер на 49 296 лв. с ДДС., става ясно още от обявеното решение. След това цената на концесията ще се определя според методиката на Министерския съвет за това и предложения от концесионера размер на роялти такса от 3,30 на сто без ДДС.

"Лазурен бряг 91" е местна фирма и отдавна държи плажовете във Варна, става ясно от проверка на Клуб Z.