Цветан Цветанов официално обяви, че започва да прави свой политически проект, а какво ще е името му ще стане ясно през септември, когато ще се събере инициативният комитет и ще започне учредяването на политическата формация. Пред бТВ той разкритикува премиера Бойко Борисов, който живеел във виртуален свят.

"ГЕРБ върви надолу и няма спирачен път", каза още Цветанов, който напусна ГЕРБ преди около седмица. 

Как ще изглежда новата партия на Цветанов

Бъдещият политически субект ще се финансира от дарения, членски внос и на някакъв етап от заем за предизборната кампания за изборите за НС през 2021 г.

Проектът ще е на нови основи, но ще отстрани грешките, които досега той е допускал. Крайно време е да надскочим прехода, изтъкна той и обеща да даде шанс на младите, образовани и хората с експертиза. "Искам да дам шанс на всички знаещи и можещи", добави бившият втори в управляващата партия.

„Ще се постарая да изградя това, което мога да правя, но ще премахна грешките, които съм допускал при самото структуриране и изграждането на ГЕРБ. Най-голямата грешка беше, че нямах опит – имах огромна енергия, обикалях страната, докато някои се занимаваха с други дейности. Сега имам и опит, и енергия“, посочи още той.

Той разказа, че при срещите му с хора от партията, които са били съпричастни към идеята на партията от 2006 г. – станало ясно, че вече нямат доверие в политическата формация.

Допълни, че се съмнява в искренността на пожеланията на Бойко Борисов към него за бъдещия му политически проект.

Отношенията с Борисов - никакви

Цветанов определи отношенията си с премиера като "никакви". Поздравили се за Цветница, после за Великден. Когато позвънил на Борисов за рождения му ден, премиерът не вдигнал телефона, пратил му есемес.

Председателят на Евроатлантическия център за сигурност коментира, че е напуснал ГЕРБ, защото в политическата сила, на която е един от създателите, отсъствал първоначалният замисъл. На въпрос защо вече не се гордее с ГЕРБ Цветанов обясни, че липсвало това, което било в началото - енергия и доверие, липсвала и обратната връзка със симпатизантите. Обясни и че изпитва болка от случващото се в партията.

"Непоследователност и хаос" - с тези думи той определи управлението на ГЕРБ. За пример той посочи създаването на държавни бензиностанции. Пазарният принцип трябва да бъде налице, според него. Той е против закона за МВР за създаване на паралелно НСО в МВР.

Цветанов отрече да има съпричастност към записите и снимките от спалнята на Борисов. Подобен намек направи премиерът по време на своя брифинт, на който коментира случващото се, като бившият втори в ГЕРБ беше споменат като възможност наред с президента Румен Радев и неговия дрон, както и Васил Божков. 

Цветанов определи като нелепи предположенията, че има пръст в това. Той обясни, че няма достъп до най-личното пространство на Борисов.

"Нямам такива записи. Ако имах, щеше да е по-удачно да ги извадя в период, в който бяха обвиненията срещу мен (за "Апартаментгейт" - бел. ред.)"

"Още по-отвратително е, че нямаше позиция на ГЕРБ в защита на Караянчева"

Той определи записите като "отвратително нещо", което "показва каква и политическата култура и как се води политическият дебат".

Цветанов обаче акцентира на друг момент:

"За мен по-отвратителното беше, че няма позиция на ГЕРБ в защита на Цвета Караянчева (на записите, на които се чува глас, силно наподобяващ гласа на премиера, се говори нецензурно, с крайно обидни квалификации за председателката на НС - бел. ред)". 

Според Цветанов, ако е имало манипулация на записите, единствената възможна реакция е била да се поиска експертиза и тя да покаже това.

"Борисов живее във виртуален свят. Има 10 човека, които му казват само това, което той иска да чуе. ГЕРБ върви надолу и няма никаква система за спирачен път", смята още Цветанов.

"Направи ли ви впечатление фона на колегите (застанали зад Борисов по време на въпросния брифинг по повод снимките от премиерската спалня - бел. ред)". Те вече нямат това излъчване както когато отстояваха някаква принципна позиция. Нямат тази енергия. Болно ми е, че се превърнаха във фон, а не отстояват принципите си", добави  той.

Бившият втори в партия ГЕРБ предположи, че политическият анализатор Георги Харизанов е „заложен“ от премиера да бъде двигател на ГЕРБ

За "паралелната" НСО и промените в МВР

Цветанов разкритикува и някои от последните управленски действия.

"Самият факт, че се правят предложения за законодателни промени, където не са намерили място в управленската програма на нито една политическа сила – означава, че се правят законодателни промени, които не отговарят на потребността“, отбеляза той.

Бившият втори в ГЕРБ даде пример с идеята за създаване на Държавна петролна компания. По думите му реализацията на подобен проект ще ни върне 20 г. назад заради липса на пазарен принцип. Той допълни, че и в момента има регулатори, които може да следят за монопол на пазара.

 
Той говори и за създаването на структура за охрана в МВР, станала известна като втората или паралелна НСО.

„Давам за пример и последното вето на президента, свързано с НСО и това, което се прави като възможност за подобна структура в МВР. Това е различието, което съм имал и докато бях председател на вътрешната комисия в парламента. Тогава казах на зам.-министъра Краси Ципов, че докато аз съм председател на вътрешната комисия – това няма как да стане, защото не кореспондира с управленската програма, която ние сме говорили“, отбеляза бившият вътрешен министър в първото правителство на ГЕРБ.

Според него сливането на СОБТ с жандармерията ликвидира структурно звено, което трябва винаги да е в боеспособност и да бъде на прякото подчинение на главния секретар на МВР.

Цветанов се спря и на вчерашните оставки на директора на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" Ивайло Спиридонов и на зам.-главния секретар на МВР Георги Арабаджиев след арести за подкуп на шефове на борбата с наркотрафика. По думите му за Спиридонов от няколко весеца се говорело, че ще бъде освободен или ще си подаде оставка, имало нарушена комуникация между вътрешния министър Младен Маринов и шефа на ГДБОП. Освен това в създалата се ситуация било много по-логично оставка да подаде главният секретар, а не заместникът му.

За зависимостта от Русия в енергийните проекти

 

"Аз имам въпрос към Теменужка Петкова: С какви средства се изгражда Балкански поток?", попита той. 

Според него "това, което прави днес правителството, е в пълна непрозрачност за реализирането на тези проекти (енергийни-бел.ред).

"Искам само да се отговори на два въпроса: 90 процента от газа на "Турски поток" през България, реализиран ли е от "Газпром", договориран ли е със Сърбия, Унгария и Словакия?

Ако е така, как ще изпълним европейските директиви, че трябва да има реална диверсификация? Как и с какви средства се изгражда "Турски поток"? Защото той се изгражда със заеми, взимани от "Булгартрансгаз". Има официални правителствени представители, които са зависими от Русия.

Кои са те в в България? Теменужка Петкова, Томислав Дончев и Борисов са хората, които могат да дадат отговор на този въпрос, посочи Цветанов. Как и по какъв начин се взеха тези решения? Имаше ли външна намеса и срещи, провеждани извън страната?", зададе Цветанов поредица от въпроси.

По-късно енергийната министърка Теменужка Петкова нарече обвиненията му за зависимост от Русия "нелепи".

По думите му в България отсъства от дебатите за бъдещето на Европа.

„Аз смятам, че всичко е вманиачено в това как да правим рейтинг и политики, които да не съответстват на хоризонти, а само на сегашното запушване на политически скандали“, допълни той.

Цветан Цветанов каза още, че България отсъства от международната сцена и от стратегическите дебати в Европа. По думите му страната не е платила нито една вноска по инициативата "Три морета", докато другите членове на международната организация вече го били направили.

"Румъния прави в момента истинско партньорство със САЩ и са подписали меморандум за изграждане на 5G мрежа с тях. Какво правим ние по темата? Какво правим ние по Зелената сделка на ЕС? Всичко е вманиачено как да повишаваме рейтинг", каза още той.