Очаквано: по всичко личи, че поредното вето на президента Румен Радев - този път върху създаването на "паралелна" НСО в рамките на МВР - няма да мине. Комисията по вътрешна сигурност в парламента - с гласовете на ГЕРБ и ДПС в нея, днес бързо отхвърли аргументите на държавния глава, с които върна поправките в Закона за МВР. 

С тях се създава нова главна дирекция, която ще обедини жандармерията и Специализирания отряд за борба с тероризма - т.нар. "барети". На новата дирекция се вменяват и дейности по охрана на лица. Както Клуб Z писа, в първоначалния проект на Министерския съвет моментът с охраната напълно отсъстваше. Между двете четения на ремонта на Закона за МВР обаче от ГЕРБ дойде писмено идеята новата главна дирекция да поеме охрана на държавни служители, когато са сигурността им е застрашена заради работата им. Такива са например данъчни служители, инспектори и др., при изпълнението на чиито служебни задължения може да възникне риск. Застрашеността, нуждата от охрана и вида й ще се решава от комисия, съставена само от представители на МВР. 

Дотук все още покриване на функциите на НСО и МВР нямаше, но с устни предложения на председателя на вътрешната комисия Пламен Нунев от ГЕРБ се появиха текстове, според които висши политици също ще могат да бъдат охранявани от МВР, въпреки че по закон това е работа именно на НСО. Идеята е премиер, президент, шеф на парламента, главен прокурор, на които по закон се полага охрана от НСО, както и депутати, министри, лица, важни за националната сигурност - когато са конкретно застрашени (като Ахмед Доган и Делян Пеевски, например, които имат НСО охрана, а вероятно има и други, но за тях не се знае публично - б.р.), да могат да заявят, че искат да ги пази МВР. 

Президентът оспори паралелната служба за охрана в МВР, тъй като се дублират функции на НСО и няма гаранции за ефективност и ефикасност на службата. Държавният глава смята, че има възможност за ограничаване на права и противопоставяне на различни интереси. Според него приетият закон не съответства на принципите на правовата държава, тъй като не е съобразен с изискванията на други закони, както и няма яснота за предоставянето на охраната.

Днес във вътрешната комисия съветникът по правните въпроси на президента Румен Радев - Иванка Иванова, обяви, че един от мотивите на ветото е, че дублирането на функции на НСО от новата дирекция е в противоречие както с Конституцията, така и със Стратегията за национална сигурност на страната, приета с решение на Народното събрание през 2018 г. Държавният глава оспорва и начина, по който бяха направени поправките.

Секретарят по сигурност и отбрана на държавния глава Стефан Янев посочи още един аргумент в полза на ветото - че подобни промени не трябва да се правят сега, тъй като тече преглед на системата за национална сигурност и могат да се наложат още..

В защита на ветото се изказа само един депутат - Росен Малинов от БСП. Според него няма толкова застрашени хора, за да има паралелна служба за охрана, а проблемът на ГЕРБ е президентът - при предишния законодателството за НСО било добро, а сега не е.

От МВР дойде защита на поправките - в лицето на зам.-министъра на вътрешните работи Милко Бернер, според когото създаването на новата структура ще формира механизъм за противодействие в тежки ситуации, тъй като и в момента служители на МВР вършели подобни дейности. Той обяви още, че охраната ще се предоставя не по принцип, а само при заплаха, а кръгът на лицата вече е определен.

Според ГЕРБ нямало да има дублиране на функции, тъй като и в момента МВР извършва такива охрана, както и че има яснота в какви случаи ще го прави. Управляващите казват, че комисията, която в момента разрешава охрана от НСО, ще продължи да прави това за политиците, а новата комисия в МВР ще разрешава охрана от новата структура само за администрацията.

Предстои гласуване на ветото в пленарната зала, но изходът изглежда предрешен засега.