Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията - двете големите браншови организации в страната, изпратиха остро отворено писмо до министъра на финансите Владислав Горанов, в което обявяват някои от намеренията на властта как да се използва намалената ставка на ДДС на 9% за недомислени и поискаха поредните промени. 

Припомняме, че вчера НАП даде някои разяснения по прилагането на текстовете, които така или иначе се очакваха. Ясно е, че например храната, която се консумира в ресторанта, ще се облага с намалената ставка, а същата, но доставена до дома - не. Ясно е също, че например пицата в заведението ще има ниска ставка, докато тази от магазина - не.

Големият проблем обаче е отказът на властта да намали ДДС ставката за нискоалкохолните напитки като бира и вино дори в ресторантите. Според браншовиците обаче това на практика остава "зад борда" на намалението една огромна част от бизнеса - барове, нощни клубове и дискотеки. В същото време всичките те са се съгласили да плащат по-високи осигуровки. Получава се следната ситуация - ресторантьорите ще изпълнят обещанието си да плащат по-високи осигуровки, в масовия случай върху 800 лв., но голяма част от тях няма да получат намаление на ДДС. 

Според тях това е неадекватно и трябва да бъде променено. Основното им предложение е следното - за тези, които няма да могат да ползват отстъпката за ДДС, да не се прилага и по-високият осигурителен праг. 

"Асоциациите и сдруженията в сектора не могат да позволят браншът ни да бъде разделен за пореден път. Оставаме изключително обезпокоени от намерението да се прилагат различни правила за различните типове заведения. Искрено вярваме, че държавата и държавните служители ще изпълнят задължението си да съблюдават и подпомагат бизнеса с опростени правила, наредби и закони", пишат от бранша. 

Другият голям проблем са правилата кетъринг и доставка. Според ресторантьорите разделението и тук е нелепо, защото храната, която ще стигне до дома на хората и е докарана дотам с доставка, отново е приготвена от същия персонал в заведението, за който ще се плащат по-високите осигуровки. 

И още нещо - в последните си насоки от НАП обясниха, че различните продукти, облагани с различна добавена стойност, ще трябва да се отчитат в различни касови бележки. По принцип навсякъде в Европа това се прави на една бележка, на която се виждат диференцираните ставки. Такива софтуерни програми има готови и са доста по-лесни за използване за самия бранш и работещите в него. 

Очаква се през следващите дни НАП да "пусне" наредба за прилагането на промяната и ресторантьорите се надяват предложенията им да бъдат отразени. 

Припомняме, че решението за намаляване на ставката на ДДС за ресторантьорите беше взето еднолично от премиера Бойко Борисов в разрез с искането на финансовия му министър Владислав Горанов. По-късно Борисов сам призна, че това било грешка, но бил готов да поеме политическата отговорност за решението. 

Вече е ясно, че самите ресторантьори не очакват цените да паднат с ниския ДДС и гледат на намалението като подкрепа за бизнеса в условията на криза.