Вече е окончателно - Народното събрание реши да промени Закона за ДДС и така от 1 юли тази година до края на 2021 г. ставката се намалява от 20 на 9% за храната в ресторантите, кетъринг услугите, за доставката на книги, за детските храни и за детските санитарни материали като памперсите. 

Текстовете бяха приети с почти пълно мнозинство. "За" гласуваха 150 депутати, "против" бяха само двама, а един - "въздържал се". Така на практика от каскадата от предложения, които направиха всички парламентарни групи, приети бяха само идеите на ГЕРБ и ДПС. Припомняме, че Движението, чиито предложения дойдоха от Делян Пеевски, Йордан Цонев и Мустафа Карадайъ, успя да прокара поправката за детските стоки между двете четения, което беше изненада, защото на първо четене тя беше отхвърлена от мнозинството. 

Днес за пореден път лидерът на НФСБ Валери Симеонов опита да убеди колегите си, че намалената ставка трябва да важи и за туроператорите, но идеята отново беше отхвърлена. Що се отнася до хотелите - ниската ставка важи не само за настаняването в тях, но и при отдаването под наем на места за къмпингуване и каравана, решиха днес депутатите. 

Ресторантьорите, които започнаха офанзивата за намалението, ще могат да разчитат на 9% ДДС за храната и кетъринг услугите, но не и за алкохола, включително бирата и виното. Това обаче преди седмица сериозно разгневи бранша, който искаше именно двете леки напитки да влязат в намалената ставка. Според тях окончателно приетите промени дискриминират баровете и увеселителните заведения, които на практика не продават храна, а само алкохол. Така тази мярка, която беше обявена като антикризисна, реално няма да помогне на целия бранш, който беше затворен за повече от два месеца с нарочен акт на държавата заради коронавируса. 

Окончателни са и промените, които вдигат минималните осигурителни прагове в бранша. Така осигуровката ще се плаща вече върху минимум 800 лв., макар че остана една вратичка, която казва, че за нискоквалифициран персонал може да остане ниския праг от 610 лв. Според управляващите това не се отнася за сервитьори и бармани, каквито са повечето наети в бизнеса, а за хигиенисти, пикола и други. Тепърва предстои да видим обаче дали ресторантьорите няма да намерят начин да спекулират със задължението си. 

Днес впечатление направи, че председателката на водещата комисия Менда Стоянова отново не излезе на трибуната, за да прочете доклада към закона. Направи го нейната заместничка Евгения Ангелова. 

Как се стигна дотук? 

Всичко това стана с едноличното решение на премиера Бойко Борисов и въпреки категоричната опозиция на финансовия министър Владислав Горанов. Преди малко повече от месец министър-председателят проведе среща с ресторантьорите, които отдавна искат намалена ставка за техния бранш. Сега, след като бяха затворени от държавата, те обявиха, че без тази мярка няма да могат да се справят с кризата. Така след срещата изненадващо премиерът обясни, че е взел решение за намаляването на ставката. 

В същия ден се разбра, че Владислав Горанов и Менда Стоянова са категорично против. Против се обявиха и почти всички икономически експерти, които предупредиха, че ползите са съмнителни, а рискът е за каскада от бъдещи предложения за сваляне на ДДС в редица браншове, исканията на които, ако бъдат удоволетворени, ще сринат бюджета. Причината - приходите от ДДС са най-голямото перо от приходите в бюджета. 

Точно така и стана - всяка партия предложи намаляване на ДДС за отделни стоки и бизнеси. Така БСП поиска свалянето на ставката за лекарства и храни, ДСП за детските стоки, "Воля" - за фитнесите. Според финансовото министерство, ако всички предложения бяха приети, то щетата за хазната щеше да бъде почти 2 млрд. лв. Компенсирането на тези пари трябва да дойде или през по-висока единна ставка на ДДС, или през рязко увеличение на корпоративния данък, отбелязаха от ведомството на Горанов. 

Все пак между четенията преминаха само идеите на ГЕРБ и ДПС, така че хазната няма да загуби толкова. Разчетите показват, че промяната за заведенията ще лиши бюджета от приходи в размер на 105 милиона лева за тази година и 150 милиона за 2021 година. Загубата за фиска от ДДС при книгите пък ще бъде 7 милиона за 2020 г. и 13 милиона за 2021 г. Тоест общо хазната ще понесе щета за 283 милиона лева за година и половина. 

Законопроектът предвижда освен намаляване на ДДС и увеличение на минималната осигурителна ставка в сектора, която скача с близо 200 лв. до 800 лв. Това на практика означава, че щетата за бюджета ще бъде частично компенсирана с 80 милиона лева до края на 2020 г. 

Преди две седмици самият Борисов определи стъпката като "грешка". Въпреки това, продължи той, това било политическо решение, което той може да приеме.

 

И малко допълнителни помощи

Днес Народното събрание взе и още две важни решения. Така държавата се ангажира да помогне на семейства, чиито деца са записани в осми клас на държавно или общинско уличище за следващата учебна година. Целта на еднократната помощ е да се покрият част от разходите за материали, помагала и други. Разбира се, тя важи само за онези семейства, които имат доход от 450 лв. на човек от домакинството за последните 12 месеца. 

Реално има още условие - тъй като парите ще се плащат на два пъти, вторият транш ще дойде само ако детето докаже, че ходи на училище. 

И още нещо - напред минава идеята на Валери Симеонов да се раздават ваучери за почивка на държавните служители, които са се борили на първа линия с епидемията от коронавирус. Средствата са в размер на 210 лв. за 7 почивни дни в България. Кой може да се възползва - лекари, служители на РЗИ, на социалното и вътрешното министерство, здравни инспектори и всички, които са помагали.