Премиерът Бойко Борисов за пореден път наруши заповедта за задължително носене на маска на закрити обществени места, която е възобновена от днес. 

Това стана по време на посещение в Рилския манастир във вторник.

„Свършихме всичко, което сме обещали – 6,5 милиона лева за пътя, работи се. А в сряда на заседанието на Министерския съвет мина и това, което пожела Рилската света обител – 1,62 млн. лв. за пречиствателна станция“, коментира премиерът. 

В началото на месеца кабинетът пое ангажимент за укрепване на срутищата на пътя за Светата обител, за изграждането на пречиствателна станция за отпадните й води, както и финансова помощ от 600 000 лева за манастира за извършването на строителна реконструкция и художествена реставрация, припомнят от пресцентъра на Министерския съвет.

От антуража на премиера единствено охранителите спазваха последната заповед на здравния министър, върната заради ръста на заразените в страната през последните седмици. 

И игуменът на манастира - Адрианополският епископ Евлогий, и пиарката на премиера Севделина Арнаудова са без маски, вижда се от кадри на БНТ, излъчени на страницата им във фейсбук.

Премиерът влиза в църквата на манастира, прекръства се, разговаря с игумена, покланя се пред иконите. Коментира:

"Без Господа нищо не може да се направи."

Представителка на кафяв сайт се опитва да прикани Борисов да говори пред камерите, той отсича: "Абсурд в църквата да говориме! Абсурд!"

След това цялата група излиза навън, а премиерът разменя няколко реплики с игумена за реставрацията на манастира и отбелязва:

"Заслужаваме едно кафенце."

Борисов коментира още:

"Свършихме всичко, което сме обещали – 6,5 милиона лева за пътя, работи се. А в сряда на заседанието на Министерския съвет мина и това, което пожела Рилската света обител – 1,62 млн. лв. за пречиствателна станция“

В началото на месеца той пое ангажимент за укрепване на срутищата на пътя за Светата обител, както и за изграждане на пречиствателна станция за отпадните й води. И допълнително 600 хил. лв. за реконструкция и реставрация в манастира. Строителните дейности на пътя започнаха днес, парламентът инспектира и тях.

Премиерът за пореден път нарушава заповедите, издавани от собствения му министър. Преди няколко дни в Стара Загора се събра целият актив на ГЕРБ в града в затворено помещение, като не беше спазена дистанцията от поне 1,5 м - мярка, която си е валидна отдавна. Премиерът отбеляза, че партията ще си плати глобата, за да не кажат медиите, "че е много рехаво".

На обикновените граждани им се налага глоба от 300 лв., когато не носят маска в градския транспорт - днес вече има няколко такива случая в столицата.