От 0.00 ч. носенето на маски на закрито - в градския транспорт, в аптеката, в болници, магазини, в закрити пространства като клубове, кина, театри и т.н., отново става задължително заради разпространението на коронавирус, което през последната седмица бележи сериозен ръст. 

Това обявиха здравният министър Кирил Ананиев и доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб след среща при премиера, в която са участвали и директори на болници, столичната кметица Йорданка Фандъкова, както и специалисти от РЗИ. И министърът, и националният главен здравен инспектор заявиха, че една от причините за по-бързото разпространение на коронавируса е липсата на достатъчно дисциплина сред българските граждани за спазване на съществуващите противоепидемични мерки. 

Снимки БТА

"Оказа се, че не можем да разчитаме на съвестта на хората, със съжаление го казвам. Затова към трите "Д" - дисциплина, дезинфекция, дистанция, добавяме и едно "К" - "контрол", обясни доц. Кунчев.

Сред новите мерки е и стриктно спазване на дистанция от поне 1,5 м на закрито заедно със задължителните маски, максимална запълняемост на места в обществени сгради като кина и театри от 50%, работа на 50% капацитет и при спортни събития на открито, съобщи още Ананиев. При футболни срещи в рамките на един сектор на стадион може да има до 1000 души, като те са на разстояние от минимум 1,5 метра. 

Маските и шлемовете ще са напълно задължителни за персонала в заведения.

Заради засиления контрол и БСП, и ГЕРБ ще бъдат глобени с максимума по закон - 3000 лв., заради неспазване на противоепидемичните мерки по време на партийни събрания, стана ясно още на брифинга.

До края на седмицата ще бъде взето решение дали да бъде удължена извънредната епидемична обстановка след 30 юни. 

Кирил Ананиев съобщи още, че ръстът на заболеваемостта в комбинация с недостатъчната дисциплина дава основание, "без да въвеждаме извънредни тежки мерки, да се обърнем към гражданите и да поискаме от тях по-стриктно спазване на действащите мерки, за да няма по-голямо разпространение на вируса". 

"Ситуацията е сложна, имаме реално увеличение на броя на случаите, за щастие не са чак толкова много хората, настанени в болница. Големият въпрос е какво е това - българско явление, нещо, което се дължи на промени във вируса, или нещо, свързано с нашето поведение", заяви доц. Кунчев и добави, че ще представи числа, а изводите ще остави на аудиторията.

Той съобщи, че в страните на Балканите за период от една седмица - до вчера, на първо място по ръст на положителните проби за COVID-19 е Република Северна Македония -  заболели са средно 45,6 души на 100 000 население. На базата на същия критерий на второ място се нарежда Албания с 12,9 болни на 100 000, следват Босна и Херцеговина с 11,9, Турция - с 10,7, и на пето и шесто място са България и Сърбия съответно с 8,3 и 7,9 болни средно на 100 000 души.

Оттук и първият отговор - увеличеният брой пациенти с установен коронавирус не е само българско явление. На територията на Европа данните показват, че на първо място по разпространие на вируса е Швеция - 43,2 души на 100 000 население, следвана от Португалия - 28,9, Великобритания - 11,8, Турция, Румъния.

Според доц. Кунчев по-скоро става въпрос за повече заболели след падането на строгите противоепидемични мерки и затова трябва провече дисциплина и най-вече контрол. Той припомни, че от самото начало на пандемията една от основните цели е заразата да се държи под контрол с цел да няма пациенти, които не могат да получат лекарска помощ и здравната система да може да поеме болните.

Кметицата Йорданка Фандъкова, която бе на срещата и заради това, че столицата е първенец по брой заразени с вируса, обяви, че дори да не е имало заповед на министър Ананиев за задължителните маски, тя самата е щяла да ги въведе със своя заповед за територията на София. Тя допусна още, макар да не е обсъждана темата с министъра и депутатите, че Народното събрание може да помисли за нов ремонт на закона в частта с размера на санкциите при неносене на задължителна маска.

По думите на Фандъкова сега санкцията е 300 лв. и често контролните органи се ограничават в писане на предписание, а не налагат глоба. Според нея санкциите трябва да са такива, че да е ясно, че трябва да бъдат платени и контролът да е реален, а наказанието неизбежно (припомняме, че първоналачно глобите бяха в размер на 5000 лв. за неспазване на противоепидемичните мерки).