Григор Димитров се подобрява, чувства се отпаднал, но няма симптомите, проявени при напускането си на турнира "Адрия" с коронавируса, заяви мениджърът му Георги Стоименов пред бТВ.

Още вчера стана ясно, че повечето от хората, които са били близо до първата ни ракета през последните две седмици, са дали отрицателни проби. Това са родителите му, самият Стоименов, кметът на Хасково Станислав Дечев, журналистите, които разговаряха с него в родния му град... Единствено физиотерепавтът Алгис Христов е инфектиран, както и треньорът Кристиан Гро.

С COVID-19 са също тенисистите Борна Чорич, Виктор Троицки (и бременната му съпруга), които участваха в благотворителната надпревара, както и един от треньорите на Новак Джокович. Не е ясно кой кого е заразил.

Стоименов призна, че в щаба на българския тенисист са пренебрегнали някои от мерките и не са били достатъчно дисциплинирани. 

"Доста е чувствителна темата. Ако някой твой близък тръгне към теб да те поздравява топло, а ти да си сложиш маската и да кажеш: Не. Аз съм различен и няма да го правя... Всеки от нас е допуснал грешка. Били сме не толкова дисциплинирани, колкото е трябвало. Ние бяхме непрекъснато с хората и може би само 20% имат вирус. Всички хора около Григор са с негативни тестове. Не знам какви са правилата за разпространение на този вирус. Аз прекарах доста време с него и се оказа, че съм с отрицателен резултат", рече той.

 

"Григор е добре. Възстановява се постепенно. Вчера вече нямаше никакви симптоми от тези, които имаше преди това. Чувстваше се леко отпаднал, но с времето все повече се подобрява. Когато се прибра в Монако, не се чувстваше добре и му направиха пълни тестове. Той всъщност не е правил специализирани тестове за COVID-19. Направил си е пълни изследвания на цялото тяло и тогава се разбира, че носи този вирус в себе си. Естествено, след това му правят скенер на белите дробове и за наша радост са абсолютно чисти. Мисля, че Григор ще бъде добре. Всички останало при него от здравословна гледна точка е много добре. Нямаме притеснения", добави Стоименов.

"Това са здрави момчета със здрави тела, едни от най-здравите в света, така че се надявам да се възстанови бързо, добави мениджърът на най-добрия ни тенисист. - Григор имаше температура. Когато имаме температура, сме отпаднали, така се чувстваше той в деня преди мача си. След това нямаше температура, но беше доста отпаднал. Когато влезе да играе, не се чувстваше на 100%, не можеше да даде нищо от себе си, въпреки че се опита. Същия този ден трябваше да играе втори мач в късния следобед, но просто не можа да го направи и помоли организаторите да се оттегли от турнира, намериха му заместник. Решихме, че той трябва да замине веднага за Монако, за да се изследва. Сутринта влезе в болницата в Монако, правиха му цял ден тестове." 

Георги Стоименов припомни, че тенисистите постоянно се чувстват неразположени, но въпреки това излизат на корта:

"Всеки от нас има непрекъснати съмнения, таи ги в себе си. Но не сме имали конкретни съмнения. Излишно е да се мисли, че това е първата възможност. Все пак да не забравяме, че това са играчи, които играят целогодишно, не се чувстват добре, често имат неразположения и въпреки това се опитват да играят. Не сме имали такива притеснения, никой от нас не си го е помислял. Три месеца след избухването на тази пандемия като че ли това започва да отминава като важност за всеки от нас за съжаление." 

Турнирът в Белград беше остро критикуван заради липсата на социална дистанция между феновете по трибуните и тенисистите на корта. Надпреварата пък завърши с парти в местна дискотека, а преди това имаше и други масови събития, като например футболен мач.

Критиките към вдъхновителя на надпреварата - Новак Джокович, се засилиха след пробите на Григор и Чорич. Някои от най-големите в тениса са гневни на Ноле и екипа му.

"Излишно е да се мисли по въпроса откъде е започнала цялата история. Говори се за разни партита. Наистина се стигна до неспазване на регулации, ако въобще има толкова сериозни в Сърбия. Всички обичаме истории и обичаме да си ги произвеждаме. Излишно е да се разсъждава. До степен, в която няма абсолютна изолация, всичко е възможно. Опитахме да анализираме нещата - кой, как и откъде може да е дошло, но е трудна работа, доникъде не води. Всеки се опитваше да ги спазва, но емоцията, която съпровождаше играчите, свързана с това, че не са се виждали 3-4 месеца... Всеки се чувстваше доста освободен. Може би това ги е накарало да прекрачат някои граници", обясни Стоименов.  

"По отношение на хората - знаете, че стадионът беше за 4000 души и беше пълен. Имаше страшно много привърженици, които се снимаха с всеки един от тях и ги следваха на местата, на които беше позволено. Спазваше ли се? Условно. Но очевидно емоцията надделява над съществуващите правила в Сърбия."

Един от хората, които са близо до първата ни ракета, не скри, че Димитров не е напълно спокоен за заболяването си:

"Той е притеснен. Има тежки случаи на развитие на този вирус. Това е притеснение за всеки човек, който го има. Григор изкара малко повече от 3 месеца в изолация и в идеална среда за добра спортна подготовка, за нещо, което предстои. Този вирус в момента почерни тези 3 месеца, защото натрупаното си е натрупано и това остава, но този двуседмичен период, в който той няма да може да тренира, ще му наруши спортния ритъм."

Той коментира и неяснотата в тенис календара за 2020 г. Турнирите на ATP, които носят точки за световната ранглиста, бяха спрени до края на юли, а сезонът ще се поднови през август - малко преди US Open.

"Не може да си представите колко дебати има и колко неясна е цялата ситуация. Нулева година няма да се получи. Със сигурност това, което се случи в Сърбия, ще повлияе на решението и най-малко на мерките, които ще бъдат взети. За Откритото първенство на САЩ се знае, че ще бъде проведено, но мерките ще бъдат съвсем различни от това, което познаваме. Не се знае нищо за точкуването на играчите, което е голям въпрос за решаване", разясни Георги Стоименов.