Ден след като пусна - по познатия вече тертип, част от чатове между разследваните за "престъпно сдружение за търговия с влияние" Пламен Бобоков и Пламен Узунов, прокуратурата днес излиза с епизод пореден.

Вероятно това е отговорът на държавното обвинение на вчерашните събития - бизнесменът Бобоков, който бе разпитан в НСлС, каза, че не знае за какво го викат, както и че ще съдейства.

Самият президентски съветник Пламен Узунов пък бе гост в бТВ късния следобед и разказа за тараши в дома му, както и предположи, че не той е истинската цел, а президентът Румен Радев (който, както е известно, е в особени отношения с главния прокурор Гешев, б.р.). Узунов контактувал и проучвал бизнесмените единствено с идея кои да придружават държавния глава в официалните му мероприятия - да са такива с добро име.

Тук се вижда как Узунов кани на гости в Пловдив бизнесмена.

Последва декларация на президентската институция, в която се объщаше специално внимание на факта, че Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова били разпитани по обвиненията на Васил Божков напълно инкогнито - с ярка разлика в подхода към участниците в историята "Бобоков-Узунов".

Специално внимание в днешната "порция" чатове се отделя на това - откъде Пламен Узунов е имал данни как ще се реши във ВАС делото за либийския танкер БАДР.

Оригиналните факсимилета от чатовете може да видите тук.

Според обвинението активната комуникация между двамата по хода на въпросното административно дело (№11413/2018) стартира непосредствено след неговото образуване във Върховния административен съд.

Prezident-Pl. Uzunov пише до П. Б.: „Чакам номерчето.“

Прокуратурата пуска как двамата си разменили въпросното номерче, което обаче не е никаква тайна - всеки заинтересован именно по него следи развоя на всяко дело.

Като цяло обсъждането на делото помежду им продължило 6 месеца.

"Видно от разпространената от Специализирана прокуратура в края на миналата седмица информация, на 27.12.2018 г. Prezident-Pl. Uzunov уведомява П. Б. за съдебното решение, преди същото още да е подписано от членовете на съдебния състав. Самото решение става публично шест дни по-късно – на 2.01.2019 г.", пишат от прокуратурата.

Както Клуб Z вече писа, във ВАС стартира вътрешна проверка по случая.

От държавното обвинение напомнят, че имат данни за множество срещи между двамата.

Ето и пълното съобщение на прокуратурата (с оригинален правопис):

Съобщение на Спeциализирана прокуратура

По повод отправените множество журналистически въпроси и с оглед установяване на обективната истина по досъдебното производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние, Специализирана прокуратура информира обществеността за следното:

Анализът на информацията от изготвената компютърно-техническа експертиза на мобилни устройства, ползвани от П.Б., установи, че активната комуникация на същия с П.У., секретар по правните въпроси и антикорупция на президента, по хода на адм. дело №11413/2018, стартира непосредствено след неговото образуване във Върховния административен съд. Видно от разменена писмена кореспонденция чрез мобилно приложение на 27.09.2018 г.
„Prezident-Pl. Uzunov” пише до П.Б.: „Чакам номерчето.“ Отговорът на П.Б. до „Prezident-Pl. Uzunov” съдържа снимка, която предоставя информация за образуваното две седмици по-рано (на 13.09.2018 г.) административно дело по протест срещу предхождащо решение на Административен съд-Бургас. Самото заседание на ВАС по конкретното адм. дело е насрочено за 27.11.2018 г.

Видно от разпространената от Специализирана прокуратура в края на миналата седмица информация, на 27.12.2018 г. „Prezident-Pl. Uzunov” уведомява П.Б.
за съдебното решение, преди същото още да е подписано от членовете на съдебния състав. Самото решение става публично шест дни по-късно – на
02.01.2019 г.

Анализът на разменените съобщения между П.Б. и П.У. сочи, че двамата са обсъждали предмета на адм. дело №11413/2018 в продължение на шест месеца.
Експертизата на мобилните устройства, ползвани от П.Б., установява, че с „Prezident-Pl. Uzunov” са разменени общо 61 файла, част от които съдържат и горецитираната информация за съдебни дела и решения по тях.

Във връзка с отправени от П.У. в телевизионно интервю твърдения, че отношенията му с П.Б. са имали единствено делови характер и се свеждали до проучване на представителите на бизнеса, част от официални делегации, мобилната комуникация, осъществявана между двамата, сочи за проведени множество лични срещи.