Бизнесменът Пламен Бобоков, обвинен заедно с брат си Атанас Бобоков, зам.-министър Красимир Живков и други лица, които са в ареста, че са част от организирана престъпна група за незаконно третиране на отпадъци, се изправи днес пред Специализирани наказателен съд за разглеждане на мярката си за неотклонение и бе освободен под парична гаранция.

От специалната прокуратура настояваха за постоянен арест. Като причина изтъкват, че не е внесъл навреме наложената му още по "старата" акция срещу него парична гаранция от 1 млн. лв.

Съдът обаче се съгласи със защитата на бизнесмена, според която сумата е внесена в срок. 

По-рано от спецобвинението разпространиха разговори на бизнесмена с Пламен Узунов - съветник на президента Радев, и русенския прокурор Николай Николов, както и обвинение, че са група за търговия с влияние.

Бобоков, който сам пожела да говори пред медиите, призна, че "може да се каже, че сме приятели" с Васил Божков, виждали се 4-5 пъти в годината, но нямали общ бизнес. Приятел е и с повикания днес на разпит в спецпрокуратурата съветник на президента Пламен Узунов.

"Имам контакти с много хора, защото от 28 години имам бизнес. Това по никакъв начин не ме прави престъпник. Нямам спомен да съм получавал решението от Пламен Узунов", заяви той пред журналисти днес.

Според прокуратурата Узунов е пратил на Бобоков съдебно решение на ВАС във връзка с фактите по сагата с либийския танкер "БАДР", който според критици бе "отвлечен" с помощта на българската държава. 

Отделно бяха представени данни за чат комуникация през програмата "Телеграм" (която поддържа криптиране от край до край) между Бобоков и прокурора от Русе Николай Николов, в която Николов молил да му помогне при кандидатстването му за окръжен прокурор на Русе. 

Съответно спецпрокуратурата разширява процесуалните действия и срещу "висши длъжностни лица и магистрати за престъпно сдружение с цел търговия с влияние".

Именно контактите на Бобоков с Узунов, представители на изпълнителната власт и магистрати са част от мотивите на прокуратурата да иска постоянен арест за Пламен Бобоков. Самият Радев е споменато като "евентуално лице с имунитет", с което бизнесменът е контактувал.

"Бил съм на среща с президента преди 2 или 3 години. Бях просто на разговор. Не съм искал никаква помощ", заяви днес Пламен Бобоков.