Лица и политически субекти, останали извън властта, ще се опитат да предизвикат предсрочни избори. 

Така анализаторът в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов коментира пред БНТ актуалните политически скандали, минаващи през повдигане на обвинения на довчера силни на деня бизнесмени, с които властта е била в "мир", "свидетелствата" на Васил Божков от Дубай, разпространените записи с твърдяно участие на премиера Бойко Борисов и последвалите ги снимки от спалнята му, изнесените от прокуратурата данни за търговия с влияние от страна на президентския секретар Пламен Узунов и пр.

"Планирането за тази политическа година беше нарушено с пандемията. На практика обикновено бурните пролетни месеци ги пропуснахме и сега вероятно се търси някакво наваксване. Сега всеки, който играе тази игра, ще се опита да направи предсрочни избори, защото там има предимства. Говоря за хората, които са извън властта", посочи Безлов.

А на уточняващия въпрос "Божков ли визирате?", отвърна:

"Не само. Според мен има много и различни коалиции, които се опитват да преразпределят картите, да прераздадат политическите възможности и част от кампаниите в България, особено през последните десетина години, начините, по които се воюва, са точно такива: СРС-та, изпуснати съобщения, снимки..."

Според анализатора "класическият модел, който се използваше до този момент, беше да се избягват конфликти (с едрия бизнес), но когато един или друг от известните в бизнес средите хора попадне в немилост, той естетствено се опитва да си върне влиянието". 

По адрес на Узунов Безлов посочи, че "очевидно виждаме една активност на президентския съветник, която е рискова. Защото да знаеш решението на съда е малко повече от това, което се предполага за един човек извън тази система".

Същевременно, допълни той, "там си има явно тежък конфликт между президентство и прокуратура". И посочи основата на конфликта - отказа на държавния глава Румен Радев да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. 

По думите на анализатора от ЦИД държавата се управлява с sms, както и със "специални срещи, вечери - много варианти имате на управлението".

"Държавата се управлява преди всичко с финансови ресурси, които минават и през медии, и през хора, които създават общественото мнение", допълни.

По отношение на темата с лобизма в законодателството Безлов посочи, че у нас "имаме впечатляващи понякога с противоречията си и видимите връзки със заинтересованите икономически групи закони".

"Лобизмът у нас е много непубличен. При нас е изцяло сив този бизнес", посочи още.

Според анализатора, търсейки бързо отваряне на границите си за туристи, преминаваме в групата на по-рисковите страни. Коментарът му бе по повод отменените в последния момент чартърни полети от чужбина на фона на покачаващите се стойности на инфектираните с COVID-19.