"Не съм извършил нищо противозаконно!"

Това заяви бившият изпълнителен директор и настоящ шеф на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев на излизане от Специализираната прокуратура. Той пристигна там по-рано днес, след като беше привикан с призовка като свидетел. 

На въпрос по кое дело е бил разпитван обаче, Златев обясни, че не може да каже, защото това е приоритет на прокуратурата и тя трябва да прецени дали да съобщи. По информация на медиите обаче той е разпитван от прокурор Генка Брезашка, която е наблюдаващ прокурор и по делото с незаконния внос на отпадъци в България. 

"Не съм разпитван по конкретно дело. Не мога да разпространявам информация, отговорих на въпросите, които ми бяха зададени. Нямам идея по кое дело са."

Що се отнася до неговите познанства с други обвиняеми по делото за отпадъците - като братя Бобокови и бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков, Златев обясни само, че ги познава отдавна. 

Той самият обаче нямало как да бъде олигарх, какъвто често е изкарван, защото никога не е бил собственик на "Лукойл", а само високопоставен мениджър. 

"Аз не съм собственик, за да ми викат олигарх. Публичното говорене в тази страна достигна такова ниско ниво, че в крайна сметка трябва да има отговорност за всеки."

Тук очевидно препратката е към зам.-председателя на Народното събрание Валери Симеонов, който преди две седмици обясни, че Златев е "следващият" олигарх, който ще понесе последствията си от държавата. Това предизвика гнева на Златев и няколко дни по-късни той написа официално писмо, в което обясни, че ще си търси правата по съдебен път. Днес отново повтори това.

"Стига да се откаже от имунитета си и да изрече неща, които са подсъдни, ще му заведа веднага дело."

Днес Златев обясни, че няма конфликт със Симеонов, познавали се отдавна, но депутатът бил "в състояние да каже всичко". Освен това нямал очаквания да бъде задържан по някаква причина.

Още преди разпита от държавното обвинение обясниха, че няма да коментират днешното появяване на бизнесмена в Специализираната прокуратура. 

Припомняме, че около името на Златев, който се счита за изключително приближен на премиера Бойко Борисов, се появиха доста спекулации почти веднага след "смяната на караула" на върха на прокуратурата. Иван Гешев подхвърли името му през януари, че е бил канен на среща. Като дори се затрудни да си спомни името му и каза "Златев ли беше...".

Също така неотдавна Върховната административна прокуатура - най-вероятно напълно независимо от случващото се, разпореди тотална поверка на качеството на горивата в България.