Президентът Румен Радев защити НСО от съмненията, че човек от службата е снимал премиера Бойко Борисов как спи в спалнята си. Радев изтъкна, че службата охранява дома на министър-председателя отвън.

"Когато домакинът реши да допусне гости вътре, той носи отговорност за тези гости. Не е лошо премиерът да си направи преценка на кръга на своите познати", смята държавният глава.

Той определи съмненията спрямо НСО за недостойни.

"Това са професионалисти с висок морал, готвени са да защитават охраняваните лица, не да ги дискредитират", заяви Радев.

Според него снимката със спящия Борисов е най-смущаваща, защото тя означава, че за премиера има риск.

Президентът трябваше да отговаря на въпроси дали пуска дрон, който да следи премиера. Подобно твърдение направи в сряда самият Борисов.

"Не мога да тълкувам всичко, изречено от г-н Борисов. Моята фантазия все пак има някакъв предел", беше отговорът на Радев.

Според него основният въпрос е дали записът, на който се твърди, че се чува гласът на Борисов, и снимките от спалнята на премиера, на които се вижда шкафче с пачки евро, златни кюлчета и пистолет, са истински или са фалшификат.

"Има един нелеп сценарий да се отклони вниманието от най-големия въпрос, а той е един - дали тези снимки са някаква манипулация и постановка, дали записът е монтаж. Това е въпросът", заяви президентът.

Той все пак изтъкна, че е управлявал и самолети, и дронове, но не може да тълкува изреченото от Борисов. Според държавния глава в
момента е най-важно възстановяването в доверието в обществото.

"То може да се възстанови само чрез истината, така че прокуратурата е тази, която може да възстанови истината. От това зависят бъдещето ни като правова държава и международният ни авторитет. Брифингът вчера беше опит да се търсят геополитически индулгенции за скандала навън. Разбира се, този скандал вътре на наша територия се превръща в някаква забава и фарс", коментира Радев.

Той отрече да се меси в борбата за власт, защото тя се води между политическите партии.

"В кухнята на политическите партии не се меся. След като се дискредитира държавата, има органи, които трябва да възстановят доверието чрез истината. Готов съм да изпълнявам своите конституционни задължения при всякакви обстоятелства. Предсрочните избори и служебното правителство не ги определям аз. Тях ги определя или самото правителство, или българският парламент, ако има някакъв вот на недоверие, или българските граждани, ако решат, че под някаква форма искат смяна на властта. Но тук нека имаме ясно разграничение. Никога не съм изразявал желание за служебен кабинет", добави той.