"Против" предложението на депутатите от ГЕРБ Българският спортен тотализатор да може да получи лиценз и за онлайн казина се обяви лидерът на НФСБ и съпредседател на управляващите "Обединени патриоти" Валери Симеонов пред БНТ. 

И в същото време изрази надежда, че макар бюджетната комисия в парламента да е на друго мнение, собственият му проект за ремонт на Закона за хазарта, с който след 2025 г. "физически" казина в България ще функционират само в 10-ина курорта, в 5-звездни хотели и в погранични райони, ще бъде приет. 

В момента в Народното събрание на дневен ред са два проекта за промени в хазарта - "любимия" на властта закон за ремонт в последно време, откакто държавата отне бизнеса с талони на бизнесмена с 18 обвинения Васил Божков.

ГЕРБ предлага именно държавното тото, което вече е монополист на лотарийния пазар, да получи право да организира и залагания в онлайн казина. Симеонов пък иска за затвори казината в градове и села и да ограничи тази дейност в описаните по-горе места. Партията на Бойко Борисов засега отхвърля проекта на лидера на НФСБ и подкрепя своя. 

 
Очаква се темата да влезе на първо четене в пленарната зала през тази седмица. 

„Целта е да ограничим хазартната зависимост, а не да заменим една частна хазартна фирма с държавна. Не трябва да допуснем „Български спортен тотализатор” да разшири дейността и така да насърчим отново масовото търкане на талончета”, заяви днес Симеонов.

Припомняме, че при отнемането на лицензите на фирмите на Божков за организиране на лотарии мотивът на управляващите беше именно, че тази дейност трябва да е в ръцете на държавата и чрез приходите от нея да се финансира спортът. Тотото имаше игри с търкане на талончета и преди спирането на "Национална лотария". 

Сега според Симеонов тотото като държавно предприятие трябва да подпомага с печалбите си българския спорт и особено училищния, не да разширява хазартния си дял, което би станало, ако добие и право за организира залагания в онлайн казина - по предложението на ГЕРБ за промени в Закона за хазарта. 

"Няма да стане. Целта на тотализатора е да подпомага спорта. Няма опасност за установяване на държавен монопол в хазарта", увери зам.-председателят на парламента.

Лидерът на НФСБ нарече "организирани" и "целенасолено инспирирани" атаките от различни спортни клубове, особено футболни, срещу идеята му за масово поетапно затваряне на казина. Като "инспиратори" били големите играчи в този бранш, стана ясно от думите му пред БНТ:

"Скочиха срещу предложените от НФСБ промени за казината, защото са мотивирани от заможни бизнесмени. Но основният спонсор на футболните клубове си остава. Сред собствениците на казина и игрални зали няма значими спонсори за спорта", заяви още Симеонов (без да споменава Efbet, Winbet и др.).

По думите му обсъжданията в комисии досега са обнадеждаващи за това, че предложенията му може да бъдат приети (и в бюджетната комисия, и в тази по младежта и спорта в НС повечето представители на ГЕРБ се въздържаха - б.р.).

"Аргументите ни са ясни – ограничаваме хазартната зависимост, редуцираме броя на казината и ги насочваме в курортите и по границата. Така както направихме и с талончетата", подчерта Симеонов.

Ако Васил Божков има политическо бъдеще в България – то е в затвора, категоричен беше още лидерът на НФСБ по повод заявките на бизнесмена, който е в Дубай, за създаване на политически проект. 

В коментара си за туристическия сезон и предприетите мерки Валери Симеонов при позицията на НФСБ, че мярката 60/40 не е работеща. "Няма как ресторантьори и хотелиери да отделят 40% от заплатите и осигуровките на служителите си, когато нямат никакъв оборот. Затова предложихме 60/0 – това е правилната мярка. Или 80/0", посочи Симеонов.