Бюджетната комисия в парламента, водеща по измененията в закона за хазарта, отхвърли проекта на Валери Симеонов за изваждане на казината от кварталите, но пък подкрепи този, с който държавният спортен тотализатор влиза в онлайн казината.

Днес двата проекта - на НФСБ и на ГЕРБ, бяха разгледани на първо четене в комисията. Дебатът протече вяло, а за съпредседателя на малката управляваща коалиция Обединени патриоти - Симеонов резултатът изглеждаше предизвестен.

Симеонов представи своя проект, според който най-общо казината могат да се помещават само в 10-те национални курорта (големите морски и зимни курорти), в петзвездни хотели и в близост до граничните пунктове. Така, според него, залите за залагания ще излязат от кварталите и това ще доведе до намаляване на хазартната зависимост. Бе предвидено отнемането на лицензите да стане след 2025 г.

От финансовото министерство изнесоха днес справка, според която данъците от тези обекти за 2019 г. са били в размер на 60 милиона лева. С други думи - такива биха били загубите за бюджета с очакваното масово закриване на обекти. Според справка на ведомството те са общо 637 в цялата страна. Ако измененията на Симеонов минат, то казината и игралните зали ще бъдат намалени със 75%, отчетоха още от ведомството.

Симеонов защити предложението си с мотива, че тази сума щяла да намалява поетапно до края 2025-а - след като казината започнат да се местят към разрешените места или биват закривани.

От Българската търговска асоциация на производителите и организаторите на игралната индустрия (БТАПОИИ) опонираха, че предложенията на НФСБ не водят до превенция на хазартната зависимост, а до възникването на криминален хазарт. 

"Не се забранява хазартът, а се размества географски. В едно Лесово, в един Тутракан, в Малко Търново отидете - карат ги с рейсове от Турция. Приятно ще се изненадате.

Крими контингентът и сега действа", обърна се Симеонов към председателя на БТАПОИИ Ангел Ирибозов.

- Това в условията на пандемията ли? - опонира той.

Румен Гечев (БСП) пък попита какви компенсации ще трябва да плаща държавата при предсрочно прекратяване на лицензите, тъй като от справката на финансовото министерство стана ясно, че има казина и игрални зали с лицензи, действащи до 2030 г. Симеонов отвърна, че при една трета от обектите те изтичали до края на 2025-а.

Дебат по проекта на ГЕРБ обаче нямаше. Единствено Валери Симеонов опонира на едно от измененията, с което на практика се разхлабва сегашния режим спортният тотализатор да осъществява дейност само в собствени или наети от него обекти и със собствен персонал. Управляващата партия предлага талончета да могат да се закупуват и чрез устройства за самообслужване.

В това лидерът на НФСБ видя опит тотото да се превърне в новата Национална лотария и да разшири мащабите си. "Ще стане като лотарията и не отговаря на целите на закона. Ние не търсим това със закона", заяви Симеонов - идеолог иначе на идеята за монопола на държавното дружество.

В крайна сметка неговият проект не събра достатъчно гласове в подкрепа, след като 13 души се въздържаха, а петима гласуваха със "за". Мина обаче този на ГЕРБ, с който дейността на тотото ще се разпростре и в онлайн казината.