Веднага щом разбира, че главният прокурор Сотир Цацаров иска имунитета му, кандидатът за депутат от "Реформаторски блок - Глас народен" и орален хирург д-р Валентин Павлов подава заявлението си до ЦИК за доброволен отказ от законовата защита. Това съобщи самият Павлов на среща с медиите няколко часа, след като стана ясно искането на държавното обвинение.

"Няма как да спя спокойно след това, което се случва. Нямам нужда от никакъв имунинет, искам да излезе наяве истината. Направихме всичко за това дете, но това, което нито ните, нито родителите знаеха е наличието на рядко генетично заболяване", заяви д-р Павлов. 

Кандидатът припомни, че по случая с починалото момче на 14 юни 2016 г. самият той е говорил пред всички медии, които са го потърсили за информация в дните веднага след трагедията. Припомни и че с майката на момчето е седял на един чин като ученик и познава семейството. Той е категоричен, че винаги е съдействал на разследващите органи.

Докторът обяви, че не е имало вариант да се предвиди, че детето може да отключи изключително рядкото генетично заболяване малигнена хипертермия.

Още на следващия ден след трагичния случай с 14-годишния Алекс - 15 юни 2016 г. в клиниката "ЕО Дент" в София е направена извънредна проверка на Изпълнителна агенция "Медицински одит". Комисията е в състав доц. д-р Росен Коларов и д-р Райна Боянова. От заключенията им от проверката, извършена само ден след инцидента пише:

"От казаното дотук става ясно, че  малигнена хипертермия се среща изключително рядко. Тя не може да се предвиди. При отключването й овладяването й е почти невъзможно. Лечението на това състояние би могло да се квалифицира като оправдан медицински риск.

При извършената проверка комисията не констатира нарушения в лечебно-диагностичния план и предприетите последващи действия по отношение на извършената оперативна интервенция". 

Факсимилета от проверката на "Медицински одит" от деня след трагедията. Разполагаме с пълния документ.

В доклада на специалистите от медицинския одит има разминавания с твърденията на прокуратурата. Например, че не е имало съгласие на родителите за поставянето на детето под пълна анестезия. Според документа обаче майката на детето е подписала декларация. 

Второ - според документа детето се е влошило след 15 ч на 14 юни 2016 г., а около 16 ч вече е било транспонтирано в "Пирогов". Това се разминава с твъдрението на прокуратурата, че в продължение на два часа не е направено нищо за детето и извеждането му от тежкото състояние. В одита пише, че леталният изход за момчето настъпва два часа след проявата на симптоми, но преди това реанимационните действия са били адекватни. 

"Най-жалкото е, че детето го няма. Но аз няма да спра да питам защо точно сега това нещо се вади в този момент. С майката на това дете съм седял на един чин, познавах тези хора много преди това. Няма как по време на кампания, в разгара й да се вадят такива неща. Не трябва да се злоупотребява с трагедията на хората", каза д-р Павлов.

На 28 юни е получено и второ становище по извършения медицински одит след смъртта на детето. Тя е подписана от ген.-майор чл.-кор.-прох. Николай Петров, начални на Военномеддицинската академия в София.

Ето във факсимилета заключенията на ген. Петров:

Заключенията, подписани от началника на ВМА ген. Николай Петров.

 

Д-р Павлов отрече и твърдението на прокуратурата, че детето не е откарано в "Пирогов" с нормална линейка. По думите му той лично е повикал линейката от личния си мобилен телефон, дошъл е реанимобил с оборудване, а анестезиолог и сестра да го придружили до института по спешна помощ. За това са предоставени и разпечатки от мобилния телефон в прокуратурата.

Това, което зъболекарят не отрече е, че в денталната клиника не е поставен антидот на упойката на малкия пациент. Прокуратурата твърди, че в клиниката не е имало от въпросния медикамент, въпреки че е било задължително. Д-р Павлов обаче твърди, че в доболничната медицинска помощ въпросният медикамент не може да бъде използван, има го само в няколко болници, но антидот на детето е бит и това е станало навреме в "Пирогов".