И Съветът за електронни медии избра принципа на ротацията, след като друго съгласие преди това не беше постигнато. Макар че този принцип при партиите вече се провали. Към момента досегашната шефка Соня Момчилова от президентската квота отстъпва поста след изтекли мандати на Габриела Наплатанова, отново от президентската квота.

Наплатанова ще е временно изпълняващ длъжността председател от 28 април до 27 октомври. След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева. Такова решение бе взето на извънредно заседание на регулатора днес.

До него се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора.

Според процедурата за избор на председател на СЕМ решението се взима с квалифицирано мнозинство. Ако такова не бъде постигнато в три поредни гласувания, то нов председател се избира с обикновено мнозинство. При липса на решение и на четвъртото гласуване се избира изпълняващ длъжността председател на регулатора.

Предложението двете да изпълняват длъжността в два последователни периода от по шест месеца дойде от Пролет Велкова. То бе подкрепено и от сегашната председател на СЕМ Соня Момчилова, Габриела Наплатанова и Симона Велева. Галина Георгиева гласува с „въздържал се".

„В голяма степен, ако приемете това решение, то би отразило реалното разпределение на гласовете така, както ги видяхме в гласуванията дотук. Би позволило Съветът да работи в по-голяма степен консенсусно, отколкото ако председателството бъде възложено на единия от двамата кандидати. Освен това, предложението е напълно в съответствие със закона“, каза Пролет Велкова, цитирана от БТА. По думите ѝ и двете кандидатури имат своите достойнства и нужната професионална характеристика, за да бъдат изпълняващи длъжността председател на СЕМ за тези два шестмесечни последователни периода.

В рамките на обсъжданията по-рано през деня номинирани за председател на СЕМ бяха членовете Габриела Наплатанова и Симона Велева. Нито една не събра необходимия брой гласове. И двете получиха подкрепа с по два гласа. „За“ кандидатурата на Габриела Наплатанова бяха самата тя и Соня Момчилова, която внесе предложението. На първото, редовно, заседание нямаше гласове „против“, а останалите членове на СЕМ – Пролет Велкова, Симона Велева и Галина Георгиева се въздържаха.

По време на второто гласуване Пролет Велкова промени вота си с „против“, като гласува така и на третото, и на четвъртото заседание.

„За“ Симона Велева на първите четири заседания гласуваха тя и Пролет Велкова, която направи предложението. Вотът на Соня Момчилова беше „против“, а на Габриела Наплатанова и Галина Георгиева – въздържали се, по време на четирите гласувания.

Досегашната председателка на СЕМ Соня Момчилова бе начело на регулатора в два последователни мандата, като сегашният ѝ изтича в неделя, на 28 април. Момчилова влизаше в новинарските заглавие основно с противоречивите си позиции - за войната в Украйна и т. н., а не с реалната дейност на медийния регулатор. Оставката ѝ е искана многократно, но това не се случи заради разпределението в СЕМ. Заради скандални изказвания тя предизвика и остра реакция от украинското посолство.

С това решение има своебразен паритет между две квоти - президентската и на кандидатите на ПП-ДБ, като първи поема човек на Радев. Разпределението в Съвета е Соня Момчилова и Габриела Наплатанова, номинации на президента, Симона Велева и Пролет Велкова - парламентарна квота, но по-точно предложени от ПП и ДБ. А Галина Георгиева, която гласува "въздържал се" при всеки вариант, е от парламентарната квота, избрана по предложение на ГЕРБ и с подкрепата на ДПС през 2019 г. 

***

Д-р Габриела Димитрова Наплатанова-Русева е журналист. Назначена е за член на Съвета за електронни медии с указ на президента Румен Радев от 9 май 2022 г. Наплатанова има магистърска степен от ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски" , където завършва със специалност „Връзки с обществеността". В същия факултет е хоноруван преподавател в периода 2015-2017 г.

Има обучения по програмите IREX и IVLP на Държавния департамент на САЩ и Европейския център за сигурност Джордж Маршал, участва в медийни програми на американската мисия в НАТО. През 2019 г. защитава дисертация на тема „Управление на медийните ефекти и медийните операции по време на въоръжен конфликт " във ВА „Г.С. Раковски", факултет „Национална сигурност".

Започва професионалния си път през 1997. Отразява теми, свързани с вътрешната и външната политика на България, проблеми в сферата на сигурността и отбраната, въоръжени конфликти на Балканите, Ирак и Афганистан. Автор е на документални проекти на външнополитически и военни теми, свързани с НАТО, киберсигурността, защитата на данните и проблемите на бежанците.

Д-р Симона Велева е юрист. Избрана е за член на СЕМ с решение на Народното събрание от 5 май 2022 г. Велева е доктор по конституционно право от ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“, където завършва специалност „право“. Понастоящем е хоноруван асистент по медийно право и етика и авторско право в Американския университет в Благоевград.

Работила е с различни медии, журналисти и организации, включително по проекти, свързани с етичното отразяване на деца в медиите, борба с дезинформацията, борба с езика на омразата и други. Работила е като експерт към Висшия адвокатски съвет, както и с организации като Българския дарителски форум, КНСБ, УНИЦЕФ и други по теми, свързани с права на човека, права на децата и право на изразяване. Експерт е към Международния фонд за дигитални права – Digital Freedom Fund. Симона Велева е застъпник за глухите хора и за правото им на изразяване на мнение.