"Колеги, къде са ви хората?" Този въпрос обрисува най-добре проваления (на този етап) опит за отстраняването на парламентарния председател Росен Желязков. Оказа се, кворум няма, за да започне работа Народното събрание. И то заради вносителите на искането за импийчмънт - "Продължаваме промяната-Демократична България" и БСП.

При регистрацията за старта на пленарното заседание, на таблото светнаха 117 народни представители и Желязков се принуди да обяви, че няма кворум и даде почивка.

Оказа се, от групата на ПП-ДБ липсват 8 депутати, които ако бяха дошли на работа в 9, щяха да осигурят кворум. Регистрираха се 55 души от 63-ма.

"Колеги, къде са ви хората?" - викнаха от "Възраждане" към ПП-ДБ. Хората на Костадин Костадинов вече обявиха, че ще гласуват "за" отстраняването на Желязков.

Цялата група на Костадинов от 34 души се регистрира.

Липсваха обаче и петима от БСП - също вносител на проекта за отстраняването на Желязков. Регистрираха се 17 от 23-ма.

От ГЕРБ се регистрира само един депутат, от ДПС - нито един. Тоест, двете партии пак са в синхрон.

От групата от 11 души на ИТН, се отчетоха деветима.

Независимите пък са четирима, само един се регистрира.

След дадената почивка кворум се събра - от 125 народни представители. Депутатите на ПП-ДБ набъбнаха до 58, тези на БСП до 22-ма, а тези на ИТН - до 10. Един от "Възраждане" пък не се регистрира.

Иначе, има вероятност Желязков в действителност да бъде отстранен, тъй като освен ПП-ДБ и БСП, това искат и от "Възраждане". Заедно трите групи имат 120 народни представители - с един по-малко от минималното мнозинство. Но тук изискването не е за половината от всички депутати, а за половината от присъстващите. Не е ясно как ще гласуват и четиримата независими, както и "Има такъв народ".