Едва 7 от общо 17 български евродепутати подкрепиха резолюция с призив за освобождаването на двама български моряци, намиращи се в плен на хусите в Червено море почти от половин година.

Тя бе приета днес на последната сесия на настоящия Европейски парламент в Страсбург.

Текстът припомня и за атентата в Сарафово през 2012 г., взел 6 жертви.

Резолюцията бе приета с 357 гласа „за“, 20 „против“ и 58 „въздържал се“, показват резултатите от поименното гласуване.

Във вота не са участвали Асим Адемов, Радан Кънев, Андрей Новаков и Емил Радев от Европейската народна партия (ЕНП), Искра Михайлова от либералнага група „Обнови Европа“ (ОЕ) и социалистите Иво Христов, Цветелина Пенкова и Сергей Станишев.

„Консерваторите“ Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков са гласували „против“.

Йеменските хуси, похитили кораба „Галакси лийдър“ с двама български моряци на борда, са шиити, подкрепяни от Иран.

Евродепутатите обвиняват Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР), че е замесен в серия атентати на територията на ЕС. Сред тях е и този в Сарафово отпреди 12 години. Тогава при взрин на автобус загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор. Двамата атентатори са бойци на ливанската шиитска групировка „Хизбула“, също подкрепяна от Иран. Те се издирват и са осъдени у нас задочно на доживотен затвор без право на замяна.

Евродепутатите осъждат иранското нападение срещу Израел на 13 и 14 април. ЕП изразява сериозна загриженост от ескалацията и заплахата за регионалната сигурност. Членовете на Парламента отново заявяват пълната си подкрепа за сигурността на Израел и нейните граждани и осъждат едновременните ракетни нападения, извършени от иранските марионетни сили, а именно от „Хизбула“ и хусите, срещу Голанските възвишения и израелска територия преди и по време на иранското нападение.

Същевременно депутатите изразяват съжаление във връзка с нападението срещу иранското консулство в Дамаск на 1 април, което до голяма степен се приписва на Израел. Резолюцията припомня значението на принципа на неприкосновеност на дипломатическите и консулските сгради, който съгласно международното право трябва да се спазва във всички случаи.

Накрая резолюцията приветства решението на страните членки (Съвета) на ЕС да започне военноморската операция „Аспид“ с цел гарантиране на свободата на корабоплаването край бреговете на Йемен. Евродепутатите настоятелно призовават ЕС и неговите държави членки да консолидират и активизират всички усилия, за да гарантират сигурното и незабавно освобождаване на всички заложници от плавателния съд „Галакси лийдър“, включително двама български, един румънски и трима украински граждани.