Владимира Янева се появи за пръв път публично и говори, след като бе отстранена през февруари 2015 г. като председател на Софийския градски съд (СГС), а после и осъдена на първа инстанция по делото "Червеи". Днес пред журналисти тя каза, че по човешки не е имала сили да участва в процеса пред градския съд (тя има това законно право) заради всичко, което й се е случило.

"Чувствах се притеснена от цялата ситуация, в която съм поставена. Все пак човек за себе си трябва да намери вътрешните сили, за да може да се изправи и да говори", обясни тя отсъствието си от процеса, докато течеше в СГС.

Янева обаче упорито отказа да сподели предположенията си кой я е поставил в ситуацията.

"Всеки си гледа работата - прокуратурата си повдига обвинение, съдът си гледа делото и така...", каза тя.

По повод записите от "Яневагейт" тя каза, че доколкото разбира, прокуратурата е възобновила проверката и затова няма да коментира нищо, преди да е дала показания. Тя отказа по какъвто и да е било начин да коментира въпросите участвала ли е в записите, те реални ли са, постановка ли са и т.н.

"Каквото и да ви кажа, ще бъде свързано със следствена тайна и не е редно да ви го кажа първо на вас, а на компетентния орган", обърна се тя към репортерите.

Янева единствено потвърди, че се познава с адвокат Момчил Мондешки от периода, в който е била председател на съда.

За първи път днес тя се възползва от правото си да даде обяснения пред Софийския апелативен съд. На първа инстанция Янева получи една година условно заради това, че е подписала разрешение на СРС над законно установения срок от 180 дни. Логично тя обясняваше около 40 минути само последния си подпис, за който на практика е осъдена и с който се надскачат допустимите по закон 6 месеца.

Днес Янева каза това, което и защитата й - че когато четвърто поред искане за СРС е дошло при нея, на него не е указано, че вече има издадени три пъти по 60 дни за един и същ обект, а е пишело, че само се удължава срокът на едно от предишните СРС-та ( от януари 2014 г.).

Освен това тя подписвала по 10-30 разрешителни всеки ден, това е работа винаги с голяма стапан на спешност, а и в съда било прието с искането за СРС да върви една "справка". Тя не съществува никъде в правния мир, но именно в нея трябвало да пише кое поред разрешително е това и др. подобни детайли.

Бившата шефка на съда смирено каза, че може да не са били безгрешни, че може да е допускала пропуски като организация на работа или в по-малки съдилища СРС-тата да са били по-добре организирани, но никога не е вършила злоумишлено престъпления.

"Ние (подписващите, б.р.) в срока не можем да се ориентираме, защото не знаем срока, за който подписваме", малко странно разкри Янева. - 90 % от миналите през ръцете ми искания са били изготвени по аналогичен начин."

За да е още по-екзотично, когато искащ орган дойдел със заявление за СРС в тяхното секретно деловодство и там забележат нещо формално нередно, за да не се връща човекът до работата си и да губи време, направо на място му написвали второ поправено искане. То отивало при Янева за подпис, пъхнато в сгънатото първо искане.

Относно подслушването на цялата система на МВР като субект на СРС-то, тя каза, че също не намира нищо нередно. И че е разписала да се следи нещо, което не знае точно какво представлява. Но даде пример с кола.

"Знаеш, че с даден автомобил се придвижват лица, които извършват или ще извършват престъпление, но не знаеш кои са лицата – ние имаме установъчните данни само на автомобила. Знаеш къде са лицата, тогава естествено тръгваш по обратния ред – от обекта към субекта.

Тогава, разбира се, като установиш лицата, ще направиш ново искане за тези лица с тези данни за прилагане на СРС."

Процесът пред САС продължи по-малко от 45 минути, след което съдията-докладчик Владимир Астраджиев предложи да се премине към пледоарии. Прокрурорът не поиска никакви допълнителни разпити, нито нови доказателства, но адвокатът на Янева Трендафил Трендафилов се обяви, че не е редно, след като днес за пръв път е чул обясненията на клиентката си, веднага да пледира.

Съдебният състав се съгласи, че той има нужда от време и острочи финалната развръзка за 7 декември.