"И какво спечелихме от този дебат?! Очевидно целта беше само да има дебат, и то между двата тура (на изборите - б.р.)", това намекна пердседателят на ВАС Георги Колев, че се търсят политически дивиденти и връзка с изборите, след като днес ВСС отхвърли възможнстта да се възобнови проверката по "Яневагейт".

Четирите часа скандали в съдийската колегия минаха при плаващ кворум, който на моменти умишлено бе разрушен от мнозинството, а в други мигове бе държан "на паяжина". Въпреки това на два пъти съдийската колегия отхвърли с 6:7 гласа възмжността етичната комисия да възобнови проверката по Яневагейт под някаква форма - нито като рестарт на старата проверка, нито като образуване на нова.

Колев каза по-късно пред журналисти, че оспорва не друго, а компетентността на Комисията по професионална етика, защото подобни казуси след измененията в Закона за съдебната власт вече са от компетенциите на Инспектората. От друга страна той обаче се съгласи, че ИВСС... не е заработил по новите си правомощия. И няма преходни и заключителни разпоредби, които да нормират какво става в трите месеца, преди това да стане.

"Знаете мнението ми за този закон", отговори Колев с вдигане на рамене (той беше сред критиците, които предложиха ВСС да не съгласува закона на Екатерина Захариева, б.р.).

Така съществуващият правен вакуум спомогна въобще да не се проверяват изказванията на адвокат Момчил Мондешки пред "Труд" - че са си записвали с Янева и Ченалова измислени компрометиращи факти за магистрати и политици.

Вносителят Лозан Панов настояваше за две неща: да се провери в светлината на етичния кодекс твърдението на Мондешки - дори да е вярно, както и да се обсъдят всички нововъзникнали записи след 14 януари - датата, когато бе прекратена предната проверка по случая.

От думите на Колев стана ясно, че дори ще направи предложения за изменение на работата на съдийската колегия – че не може този, който внася дневния ред, да „държи“ съвета. Той беше сред тези, които сутринта положиха усилия въобще точката, предложена от Панов, да не се разглежда. Оказа се обаче, че няма опция тя да бъде изхвърлена от дневния ред, освен ако вносителят на си я оттегли доброволно.

Но Панов не пожела, казвайки че това е един от най-важните скандали, които тежко петнят цялата система. Той дори се обърна към хората, чиито имена се споменават в записите - Георги Колев, Димитър Узунов (и двамата в момента бяха излезли, б.а.) и Галя Георгиева - че пълната проверка би изчистила и техните имена.

Вашата цел не е да изчистите нашите имена, а просто да омаскарите всички, които по някакъв начин са участвали в проверката на градския съд и са били активни - развика му се Галя Георгиева. - И най-вече на главния прокурор!

Няма да ви благодаря. Ако вие искате да изчистите нашите имена и поне малко знаехте, че става въпрос за записи в сайта "Бивол", които не се знае кога са направени! Може и вчера да са направени... Аз име си имам", ядоса се тя.

Тя изтъкна заслугите си в проверката на старото ръкводство на СГС (на Владимира Янева и Ко), но не стана ясно защо и как Панов ще я тормози заради това, като именно то доведе "на власт" Калоян Топалов - който пък често бива обвиняван за негов близък.

Питам ви какво искате да внушите?! Аз няма да участвам в подобни дебати – няма защо да си чистя името в сайта "Биволъ", продължи Георгиева, докато си обличаше сакото и излезе.

Така стана поредната, която напусна залата от мнозинството, което обикновено прокарва всички решения. Така при отсъствие на Георги Колев, Димитър Узунов, Милка Итова, Каролина Неделчева и Светла Петкова на заседанието останаха едва 7 души и кворумът падна.

Наложи се Лозан Панов да прекъсне Калин Калпакчиев, който в момента обясняваше мотивите как е важно да има проверка.

След половинчасова почивка обаче те изненадващо пак се събраха. Колкото да вземат крайното решение - 7 на 6 в полза изобщо да не се възобновява проверката по "Яневагейт".