Бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева днес става клиент на институцията, която ръководеше. На 9 юли Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу Янева и Тодор Костадинов - бивш шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР, а после служител на ДАНС.

Топсъдийката е обвинена за продължавано престъпление по служба, а бившият МВР служител - за продължавано документно престъпление и компютърно престъпление.

Става въпрос за аферата "Червеи", при която ДАНС незаконно се  прикачила и е теглила неустановен обем данни от информационно-аналитичната система на вътрешното министерство. Именно председателката на СГС е подписвала разрешителните за СРС и продължаването им в нарушение на закона, които на всичкото отгоре са за цели 300 дни (при позволен максимум 180 дни, б.р.).

Общо документите са 4 - два пъти за ползване и два пъти за продължаване на експлоатацията на специалните разузнавателни средства, в периода 12.09.2013 г. до 25.03.2014, когато на власт в МВР и ДАНС е тандемът Цветлин Йовчев-Владимир Писанчев.

Разрешенията са за използване на всички  способи, предвидени в ЗСРС, без да е възможно прилагането им по отношение на информационна система. Не са били спазени и изискванията на закона за мотивиране на исканията за използване на СРС и в нарушение на максималните срокове за прилагане на СРС, пише прокуратурата.

По отношение на Костадинов пък обвинителите настояват, че е декларирал неверни обстоятелства. А именно, че:

Неустановени служители на МВР в гр. София, Варна, Бургас и Шумен осъществяват нерегламентиран достъп до автоматизираните информационни системи /АИС/, извършват манипулиране на класифицирана информация, съдържаща се в базата данни, като прикриват действията си като резултат от токови удари, програмни грешки и други неизправности в системата.

В цялата мегаафера не стана ясно къде е отишла събраната източена от ДАНС информация - в Агенцията обаче я няма. Няма и други обвиняеми от високи нива над Костадинов, т.е. - излиза, че той е действал еднолично и на своя глава.

В разгара на скандала пък дошлият междувременно на власт премиер Бойко Борисов обърна позицията си диаметрално и опита да спаси на поста му Владимир Писанчев, което доведе до скандал и оставка на вътрешния министър Веселин Вучков.

След двама отводи на съдии днес делото срещу отстранената вече Янева стартира при закрити врати.

Срещу съдийката обаче не бе образувано дори дисциплинарно производство във ВСС по случая "Червеи" и тя просто подаде оставка.

Преди това ръководеният от нея съд се разтресе от редица скандали. Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан каза, че в нашата съдебна система има "гнили ябълки", а протоколът за "случайното" разпределение на делото КТБ изчезна.