Европейската комисия обсъжда налагането на санкции за внос на втечнен природен газ от Русия, съобщи „Политико“, като се позовава на двама европейски дипломати.

Така за първи път Брюксел ще вземе на мушка руския газов сектор.

Понастоящем Комисията подготвя 14-ия пакет санкции срещу Кремъл. Новите мерки могат да включват ограничения върху три руски проекта за втечнен газ и реекспорта на внесено от Русия „синьо гориво“ от пристанища в ЕС, твърдят дипломатите.

Досега е наложена забрана за износа от Русия на петрол по море и на въглища към ЕС. В Общността обаче не могат да постигнат консенсус за ограничения в газовия сектор. Причината е, че страни като Унгария продължават да са сериозно зависими от вноса от Русия.

Все пак ЕС намали с близо две трети зависимостта си от руския газ след началото на агресията срещу Украйна през 2022 г. Това стана след внезапни спирания на износа от руска страна, но и след диверсификация на доставките с такива от Норвегия и САЩ.

Втечненият газ от Русия е съставлявал една 5 на сто от потреблението в целия Европейски съюз през 2023 г. Блокът обаче е платил 8 милиарда евро на Москва за износа. Газът е пристигал по море предимно във Франция, Испания и Белгия.

Новите предложения няма да съдържат забрана за вноса на руски втечнен природен газ в ЕС. По-скоро тя ще засяга товари, пристигащи в ЕС, само за да поемат след това към други дестинации.

Постоянните представители на страните членки ще обсъждат въпроса в началото на юни, пише „Политико“.

Ще стане ли „Газпром“ спонсор на „Ференцварош“?

И докато ЕС обсъжда как да се отърве от руски газ, медии в Унгария съобщиха, че „Газпром“ ще стане спонсор на най-популярния и най-силен местен футболен отбор – „Ференцварош“. Според в. „Немзети спорт“, цитиран от БТА, преговорите са напреднали дотам, че проектодоговорът вече е подготвен, така че има шанс да бъде постигнато официално споразумение между страните през следващите седмици.

Унгарска журналистка припомни на говорителя на Европейската комисия, че макар „Газпром“ да не е в санкционния списък на ЕС, като голяма държавна компания той може да бъде смятан за спонсор на войната в Украйна. 

„Не коментираме неща, за които нямаме специфична информация. Ще проверим“, каза говорителят на ЕК Ерик Мамер.

„Газпром“ беше основен спонсор на германския отбор „Шалке 04“ от 2007 до 2022 г. Компанията стана през 2012 г. партньор на европейската футболна асоциация УЕФА и един от главните спонсори на Шампионската лига. Всички тези отношения бяха прекратени през 2022 г. заради нахлуването в Украйна.