Нямаме проблем с НАТО и ЕС, обвиненията срещу правителството са лъжа и клевета. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното заседание на Министерския съвет, съобщи Агенция "Фокус".

"Ако беше нещо несериозно или малко, или незначимо, бих го минал както обикновено, бих го неглижирал. Но някой да се опитва да каже, че това правителство не е гарант за нашето членство в НАТО и ЕС е налагане на лъжа, клевета, измислица и желание да се построи една предизборна кампания. Да се твърди, че военният министър и външният министър са гарант на НАТО и ЕС, а ние другите, едва ли не, сме пречка за това, е не само лъжа, не отговаря на истината“, обясни премиерът.

КЪНЕВ: ЕДИН ПРЕМИЕР ПОДКОПАВА УСИЛИЯТА НА ДВАМА МИНИСТРИ ЗА НАТО

Днес лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви в ефира на Нова ТВ:

Нашата сигурност е в НАТО и ЕС. И се притеснявам, че правителството по тази тема е кекаво. Имаме двама министри, които защитават това и един премиер, който подрива усилията им.

Борисов от дни събира критики от десницата, че показва твърде много подкрепа за Русия срещу интересите на НАТО и ЕС.

"С кое сме дали основание да се твърдят тези манипулативни лъжи, да се вкарва клин между министрите от човек, който явно иска БСП, ДПС и останалите, които бяха, да се върнат на власт. Питам. Какво би правил военният министър, ако не бяхме събрали повече пари, щяхме ли да поемем тези ангажименти към армията? Щяхме ли да приемем всички закони в НС без ГЕРБ?", каза още министър-председателят.

Според него го нападат за разумна позиция - че ескалацията на въоръжаването и напрежението е опасно. Според него е било явно и от критиката на Путин и Лавров, че те не са доволни от позицията му.

"Абсолютно всички теми, касаещи НАТО и ЕС, единственият гарант с реална власт е това правителство. И пази Боже да стане друг гарант. Това някой да си присвоява това право или тези заслуги…", заяви Борисов.

И разказа за постиженията ни пред другите държави в ЕС и НАТО:

"Докато ние обявявахме военното крило на Хизбула за терористична организация – първи и единствени в света и от президента Обама до Лондон, Берлин и къде ли не – Брюксел, винаги са ни дава образец за най-лоялните, най-добрите партньори на НАТО и ЕС тук на Балканите."