Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Опасявам се, че България може да ме предаде на Русия и затова не съм ходил там.“

Това заяви специално за Клуб Z британският бизнесмен Бил Браудър – най-известният клиент на руския адвокат Сергей Магнитски. Той е шеф на инвестиционния фонд Hermitage Capital и главен лобист за приемането на законите „Магнитски". 

Юристът защитаваше интересите на бизнесмена в Русия, след като властите в Москва заведоха дело срещу фонда му. Магнитски уличи висши руски чиновници в данъчна измама за 230 милиона долара. Адвокатът бе арестуван и почина в затвора през 2009 г., като се твърди, че е бил изтезаван и му е била отказана медицинска помощ.

Бил Браудър даде пресконференция в Европарламента в Брюксел. А преди това участва в заседания на Комисията за финансови престъпления, данъчни измами и избягване на данъци, посветена на дейността на руски олигарси в Европа.

Бизнесменът лобира за приемането на европейски „Закон Магнитски“. Той трябва да предвижда замразяване на активите и забрана за влизане на всички руски чиновници, нарушаващи човешките права.

Засега обаче само 4 страни от ЕС са приели такъв закон. Това са Великобритания, Литва, Латвия и Естония.

Идеята за европейски закон е на Холандия. Тя обаче среща сериозна съпротива, най-вече срещу споменаването на името на Магнитски. Против е и Федерика Могерини – върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Самият Браудър е посетил почти половината страни членки на ЕС и е разговарял с техни висши представители по въпроса за „Закона Магнитски“.

На въпрос на Клуб Z как са се отнасяли към него в различните страни той отговори, че властите в Кипър не били толкова "приятелски настроени" към него като във Франция и Швеция.

„Не съм пътувал до България, не знам дали пътуването ми дотам би било безопасно. Защото тя е вероятно много близка с Русия“, бе отговорът на бизнесмена на следващия ни въпрос.

Той допълни, че няма никакво значение, че страната ни е член на ЕС. Така например Кипър връщал обратно в Русия лица, които са били арестувани по политически причини.

Инвеститорът твърди, че наистина се опасява България да не го прати в Русия.

Властите в Москва го осъдиха задочно на 9 години трудов лагер за укриване на данъци. Браудър твърди, че присъдата е политически мотивирана и е заради разкритията на Магнитски за корупция по висшите етажи на властта.

Отделно британският бизнесмен е обвинен и за три убийства в Русия. А само преди два месеца руската прокуратура започна дело по подозрение, че Браудър е наредил Магнитски да бъде отровен в затвора.

Той обаче не се страхува за сигурността си и не смята, че може да пострада от московски агенти на Запад.

Убийците на Магнитски са получили пари за деянието си, каза Бил Браудър в Европарламента. След което сумите са инвестирани в чужбина. Според него те са вложени в сметки във Великобритания, Франция, Швейцария, САЩ, Испания, Холандия.

Коментари

 's picture

Kalina Hristova

Магнитски в Бг

Рассия е тумор. За нас е важно да я избягваме за да предотвратим разсейките...А те са много и навсякъде по света и у нас...Светът ще стане едно по-спокойно място, когато Вл.Владимирович легне до Вл.Илич в Мавзолея, а световният тероризъм почти ще изчезне, ако се удари само една сграда в Москва - тази на „Люблянка“ ( бившият КГБ )
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Ръката на Русия е толкоз

Ръката на Русия е толкоз дълга, че е възможно да му се случи случка, поне историята така сочи.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.