Руският президент Владимир Путин обвинява видния британски бизнесмен Бил Браудър, че е сериен убиец, съобщи днес в. "Обзървър".

Това е поредният опит на Кремъл да дисредитира един от най-заклетите си врагове.

Браудър е най-известният клиент на руския адвокат Сергей Магнитски, арестуван и починал в затвора при неизяснени и до днес обстоятелства през 2009 г. Заради смъртта му САЩ приеха Глобалния закон "Магнитски". Именно Браудър е главен лобист за приемането му.

От "Обзървър" получили достъп до съдебни документи. От тях става ясно, че руски следователи са посочили Бил Браудър като главен заподозрян за мистериозните убийства на трима души.

И трите смъртни случая са свързани с измама в размер на 195 милиона евро, в които се предполага, че са замесени руски чиновници. Именно това престъпление е разкрито от Магнитски през 2008 г. След което адвокатът е арестуван по обвинения, смятани от мнозина за скалъпени. Предполага се, че смъртта му е настъпила заради изтезания.

Бил Браудър - някога най-големият чуждестранен бизнесмен инвеститор в Русия, разгневи Путин с лобирането си пред западни правителства да накажат виновните за смъртта на Магнитски. Редица страни наложиха санкции на лица, за които се смята, че са свързани със случая.

Документите са изготвени от Следствения комитет (СК) в Русия. В тях се твърди, че тримата убити са свързани с гигантската схема за данъчни измами в Русия, разкрити от Магнитски. Но те посочват Браудър, назован като "гражданин на Великобритания", като отговорен за смъртта им.

В тези документи са съдържат подробности на разследването на убийствата, които са станали след извършването на измамата.

"Установяването на обстоятелствата на смъртта на жертвите е пряко свързано д проучването на фактите на извършването на престъпленията от страна на Браудър", се казва в тях.

Самият бизнесмен твърди, че последният от редицата опити за дискредитирането му показва, че Путин е "превъртял" в гнева си от отзвука на случая "Магнитски".

"Путин е толкова объркан от санкциите заради Магнитски, че е загубил представа за реалността", каза Браудър.

Съдебните документи съдържат нови данни за разследването на трите свързани смъртни случая. Според следователите те са от насилствено естество и са резултат на умишлени действия.

Документите са написани от следовател през април 2016 г., но за тях става ясно едва сега. Тримата убити са наздовани като Октай Гасанов (63 г.), Валерий Курочкин (55 г.) и търговеца на облекла Сергей Коробейников (67 г.) Те са убити между 2007 и 2008 г. Браудър не е бил в Русия от 2005 г., когато му е забранено да влиза там. Мотивът - той е заплаха за националната сигурност.

И тримата убити са свързани с организирана престъпна група, за която се твърди, че е съдействала за данъчната измама и за прехвърлянето на печалбите към мрежа от банкови сметки по целия свят.

Подробностите за убийствата са малко. Но документите разкриват, че Октай Гасанов е намерен убит в московското си жилище през октомври 2007 г. Причината за смъртта е мистерия, тъй като не е извършена аутопсия.

Тялото на Валерий Курочкин било открито близо до летище "Бориспил" край украинската столица Киев през април 2008 г. Според смъртвия акт той починал от цироза. Предишна информация за пътуването до Киев показва, че Курочкин е ходил там през март 2008 г. заедно с други членове на "синдиката", който вероятно е замесен в кражбата на "парите на Магнитски". Обратно си заминали всички без Курочкин.

Половин година по-късно - на 24 септември, Сергей Коробейников загива при падане от строяща се висока сграда "при неизяснени обстоятелства". В съдебните документи става дума за "насилствени действия", които е възможно да стоят зад "спонтанното падане".

Случаят "Магнитски" отново излезе на дневен ред през лятото, когато стана ясно, че адвокатка, защитаваща позицията на руското правителство, се е срещнала с водещи фигури от предизборния щаб на Доналд Тръмп миналото лято. Сред тях са президентският син Доналд-младши и зетят Джаред Къшнър.

Преди месец Путин припомни в своя реч, че Русия е осъдила Браудър на 9 години затвор за укрити данъци. Дни по-късно Москва за пети път поред вкара самостоятелно името на бизнесмена в базата на Интерпол. 

Интерпол отказва да вкарва Браудър в базата си, като се аргументира, че той е преследван по политически причини. Организацията отказва да го стори сама, като твърди, че британецът е преследван по политически причини. Руските власти обаче се възползват от "вратичка", позволяваща една държава да вкарва едностранно искане за арест на определено лице.