Най-голямата компания за търговия на дребно с мебели в света - шведската IKEA, иска да върне предоставената й по време на коронакризата държавна помощ на няколко правителства. Това съобщиха от самата компания, която вече преговаря с няколко държави как да стане точно това, съобщи вчера Financial Times. 

Компанията получи помощ от няколко страни, в които има големи разпространителски обекти, както и производствени бази. В момента преговори се водят с Чехия, Ирландия, Румъния, Сърбия, Испания, САЩ, Белгия, Португалия и Хърватия, съобщи главният мениджър "Търговия на дребно" Толга Онжу. Според него в началото на кризата дружеството очаквало спад на продажбите с до 80%, но след разхлабването на мерките компанията установява, че хората са започнали сериозни ремонти в къщите си и натрупаното търсене сега води потоци от клиенти към техните магазини. 

"Тъй като вече сме нясно какво се случва доста повече от през февруари и март, ние трябва да излезем и да кажем: Хора, благодарим ви много, че ни помогнахте, беше трудно, но може ли сега да обсъдим как върнем парите ви обратно", коментира пред изданието Онжу. 

Той допълва, че семейната компания е успяла да се ориентира в обстановката и да се приспособи. Благодарение на тези си действия мениджърите приели, че кризата за IKEA няма да е толкова тежка и дълбока. 

"Ние искаме да запазим добри отношения с обществата, с които сме близки. Ние работим в дългосрочен план и за поколения напред, така че това ни задължава да работим по тези въпроси."

Към момента вървят преговори с тези страни, като самите механизми за връщането на сумите не са ясни, но е въпрос на време да се постигнат договорките. 

Освен това компанията е отделила почти 30 милиона евро, които ще бъдат разпределени в местните общности, като част от тях ще отидат за работниците на компанията, които да подобрят своята работа от вкъщи.