Френските автомобилостроители трябва да върнат повече производство обратно във Франция в замяна на правителствена подкрепа за затруднения сектор. Това заяви днес министърът на финансите Брюно Льо Мер, цитиран от Ройтерс, цитиран от БТА.

Министърът посочи, че тази седмица ще има срещи с представители на автомобилния бранш в страната във връзка с възстановителния план, който се очаква в края на август или септември.

"Готови сме да ви помогнем, готови сме да подобрим стимулите за нови автомобили, готови сме да разгледаме какво може да подобри вашата конкурентоспособност във френските производствени обекти", каза Льо Мер в ефира на радио Бе Еф Ем бизнес.

"В замяна на това, какъв е планът ви за преместване? Ето как ще изградим по-силна автомобилна индустрия", добави той.

Правителството вече работи по пакет от заеми с държавни гаранции за 5 милиарда евро за Рено (Renault), който е 15 процента държавна собственост.

Бърза справка на сайта на автомобилния производител показва, че "Рено" има центрове за дизайн в шест различни страни, инженерни лаборатории в 17 страни, заводи за сглобяване в 16 страни, както и складове за части и аксесоари в над 20 страни.