Британският подход за "обиране на черешката от тортата" по някои политики и достъпа на Лондон до единния пазар след Брекзит е неприемлив за ЕС.

Това се казва в проектодоклад, одобрен с голямо мнозинство от евродепутатите от комисиите по външна политика и по международна търговия. Документът засяга препоръката на ЕП за ново партньорство с Обединеното кралство.

Депутатите изразяват съжаление, че не е постигнат реален напредък по преговорите, и изтъкват, че съществените различия остават. Според тях цялостното прилагане на Споразумението за излизане на Великобритания от ЕС, включително правата на гражданите, е предварително условие за сключване на споразумение за бъдещите отношения. Те призовават двете страни да гарантират стриктното прилагане на протокола за Ирландия и Северна Ирландия.

В текста се казва още, че съгласието на Европарламента за всякакви бъдещи търговски отношения с Великобритания е свързано с условието правителството в Лондон да се съгласи на равноправна основа, т.е. на общи правила и стандарти в области като защита на околната среда, трудови стандарти, държавна помощ, както и да бъде сключено споразумение за рибарството.

Часове по-рано британският министър Майкъл Гоув заяви, че Обединеното кралство няма да иска удължаване на преходния период след Брекзит. Той изтъкна, че страната му взема това решение окончателно. Срокът, в който може да бъде поискано удължаване, е 1 юли.

На 15 юни пък британският премиер Борис Джонсън ще има видеоконференция с ръководителите на ЕС.