Вместо да организира протест пред министерството на икономиката БСП се занимава с процедури и популизъм. Това заяви в интервю за бТВ депутатът от левицата Антон Кутев. По думите му в момента тече процес на подмяна на елитите и овладяване на техния бизнес, визирайки конфликта Борисов-Божков, арестите на семействата Баневи и Арабаджиеви, братя Бобокови. 

Според него обаче на Делян Пеевски и на Кирил Домусчиев „нищо няма да им се случи“.

"Виждам, че има опит, за сега успешен, за подмяна на целия икономически елит. Този елит от прехода се опитват да го сменят. Олигархията обаче не се изчерпва само с хората от прехода, а включва и тези, които в момента са новите галеници на властта. Смятам, че за съжаление нито на Домусчиев, нито на Пеевски ще се случи нещо", каза той.

Според него сега се подменят елитите, за може да се овладеят.

"Идеята е, че тези са в по-голяма степен управляеми или с тях може да се влезе в договорки", отбеляза Кутев.

По думите му „човек като Божков трудно може да бъде управляван от политическата класа, дори обратното и така става проблематичен". Започнаха с Баневи, Арабаджиеви, минаха на Божков, най-вероятно ще продължат нататък, прогнозира той.

Антон Кутев определи като „скандално“ решението на държавата да изкупи за 140 млн. лева дялове на Първа инвестиционна банка през държавната Българска банка за развитие (ББР). Оказа се, че ББР е платила двойна цена спрямо борсовата. 

"Няма как да не питат гражданите и да ги дадат тези пари на частна банка. И то на два пъти по-висока цена."

"Ако тия хора ги пуснете вкъщи, ще ви оберат сервиза.", коментира Кутев. 

Визирай министърът на икономиката Емил Караниколов, който е и принципал на ББР, депутатът обяви, че той „трябва да бъде изхвърлен от правителството“. 

По думите му само за два месеца министърът прави гафове – първо с това ББР, че отпусна 70 млн. лв. на частна колекторска фирма, заради което бе сменен и управителят на банката Стоян Мавродиев. А сега и решението за Първа инвестиционна банка, което бе обяснено с кандидатстването на България за чакалнята на еврозоната. 

Депутатът разкритикува и поведението на БСП. Днес партията се събира на Пленум. По думите му вместо левицата да организира 5 хиляди души пред министерство на икономиката – „ние организираме подписка“. Преди два дни лидерката на партията Корнелия Нинова обяви, че социалистите започват национална подписка за вот на недоверие на правителството. 

"С подписка правителство няма да падне", каза Кутев. 

По думите му БСП изпада в интриги и процедури. И добави:

"Щях да организирам хората да ометат това, което става"

Той посочи, че правителството започва да изпада от скандал в скандал. За последните години премиерът Борисов попада поне в 4-5 корупционни скандала – „от Мишо Бирата, до къщата в Барселона", изреди Кутев. 

Попитан за поведението на прокуратурата, той сподели, че очаква от главния прокурор Иван Гешев да каже, че ще завърши една проверка, не че ще я започне. Ако иска да е онзи инструмент на справедливостта, за който той претендира, уточни Кутев.