Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Германия обмисля да зачеркне думата „раса“ от конституцията си и да я замени с думата „расизъм“. В член 3, алинея 3 в основния закон пише, че никой не бива да бъде третиран различно заради расата си. Вместо това Зелената партия предлага текстът да се формулира, така че да се забранят проявите на расизъм.

"Тогава вниманието пада върху действието, а не върху жертвата. Понятието „раса“ допуска съществуването на различни раси сред хората“, обосновават се те.

Понятието „раса“ отдавна е изчезнало от биологията като наука, обосновават се още инициаторите. То е въведено през 18-и век, като е заемка от делението на конете.

Расовите теории стават особено популярни през 19-и и началото на 20-и век. Те делят хората по цвят на кожата, форма на главата, приписани им способности. Тези теории отдавна са отхвърлени от науката. В биологията се говори само за един вид хора – хомо сапиенс, поясняват и експерти. Време е това понятие да изчезне и от основния закон, но трябва да остане наказанието за расови престъпления, тоест такива, които се извършват заради факта, че един човек изглежда различно, коментират конституционни специалисти. Темата се обсъжда от няколко години.

За да мине тази поправка в конституцията, за нея трябва да гласуват две трети от гласовете в Бундестага и Бундесрата. Според специалисти при тази тема това е напълно реалистично да стане.

Ключови думи

Коментари

Изкукали левундери

"ермания обмисля да зачеркне думата „раса“ от конституцията си и да я замени с думата „расизъм“... Време е това понятие да изчезне и от основния закон, но трябва да остане наказанието за расови престъпления..." Тоест ще съдят заради нещо, което според тях не съществува?! Градация: Тъп и левундер, по-тъп и левундер, най-тъп и левундер - "Ди Грюне" в Дойчланд! Как не им схващат кухите междуушия, че расизъм не е да твърдиш, че има някои физически различия между големи групи от хора, а да твърдиш, че заради тези различия едните групи са по-хора от другите. Което всъщност те правят.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.