Германия обмисля да зачеркне думата „раса“ от конституцията си и да я замени с думата „расизъм“. В член 3, алинея 3 в основния закон пише, че никой не бива да бъде третиран различно заради расата си. Вместо това Зелената партия предлага текстът да се формулира, така че да се забранят проявите на расизъм.

"Тогава вниманието пада върху действието, а не върху жертвата. Понятието „раса“ допуска съществуването на различни раси сред хората“, обосновават се те.

Понятието „раса“ отдавна е изчезнало от биологията като наука, обосновават се още инициаторите. То е въведено през 18-и век, като е заемка от делението на конете.

Расовите теории стават особено популярни през 19-и и началото на 20-и век. Те делят хората по цвят на кожата, форма на главата, приписани им способности. Тези теории отдавна са отхвърлени от науката. В биологията се говори само за един вид хора – хомо сапиенс, поясняват и експерти. Време е това понятие да изчезне и от основния закон, но трябва да остане наказанието за расови престъпления, тоест такива, които се извършват заради факта, че един човек изглежда различно, коментират конституционни специалисти. Темата се обсъжда от няколко години.

За да мине тази поправка в конституцията, за нея трябва да гласуват две трети от гласовете в Бундестага и Бундесрата. Според специалисти при тази тема това е напълно реалистично да стане.