Протестиращи събориха статуя на Джеферсън Дейвис, президента на Конфедерацията в Американската гражданска война, в Ричмънд, столицата на щата Вирджиния, снощи, предаде Асошиейтед прес.
 
Статуята в бившата столица на Конфедерацията е свалена от постамента по-малко от час преди полунощ в сряда (6 ч. сутринта българско време).
 
 
Видеокадри в социалните мрежи показват как тълпата ликува, докато разрушителите теглят статуята с въжета под невъзмутимите погледи на полицията.
 
На около 130 километра протестиращи в Портсмут в сряда обезглавиха и след това събориха четири статуи, които са били част от паметник на Конфедерацията.
 
Тълпата  е била разгневена от решение на общинския съвет на Портсмут да отложи планирано преместване на паметника. Демонстрантите започнали да хвърлят тухли и после раз,wtr.r паметника парче по парче, докато на улицата свирела духова музика и протестиращи танцували.
 
При събарянето на една от статуите, пак на Джеферсън Дейвис, тя е ударила по главата мъж на около 30 години, при което той е загубил съзнание и е бил откаран в болница. Няма подробности за състоянието му. Протестиращите са запалили и знаме, което известно време е горяло в основите на една от фигурите.

Рушенето на паметници продължава протестите в много градове на САЩ заради смъртта на Джордж Флойд, чернокожият, който почина в ръцете на бял полицай при арест в Минеаполис, столицата на щата Минесота на 25 май.

Статуя на откривателя на Америка Христофор Колумб в Ричмънд беше съборена от протестиращи, подпалена и след това потопена в езеро във вторник.

Смъртта на Флойд  отприщи вълна от премахвания на конфедеративните паметници в цялата страна. Противниците ми твърдят, че те неправилно прославят водачите на бунт, чиято цел е била да запази робството. Опонентите им казват, че премахването на паметници е опит за изтриване на историята.

Губернаторът на Вирджиния Ралф Нортъм миналата седмица разпореди да бъде премахната емблематична статуя на командващия силите на Конфедерацията ген. Робърт Е. Лий, която е на четири пресечки от мястото, където беше статуята на Дейвис.

Съдия в понеделник издаде разпореждане, което не позволява на властите да премахват паметниците през следващите 10 дни. 

"Животът на белите има значение"

В същото време статуя на чернокож роб бе вандалски изпоцапана с бяла боя в един от парковете на югозападния френски град По. Недалеч бе открит надпис "White lives matter" ("Животът на белите има значение"), констатира днес репортер на Франс прес, цитиран от БТА.
Творбата от 19-и век, поставена там в чест на премахването на робството, представлява бронзов бюст на чернокож роб с оковани ръце - заедно с пиедестала тя щедро е било напръскана с бяла боя.
На десетина метра е била намерена кутия от боя с цитирания по-горе надпис, изопачаващ лозунга "Black lives matter" ("Животът на чернокожите има значение"), издиган отдавна и по-специално сега в САЩ от борците срещу расизма.
Според общински служители боята е на водна основа, пръсната е неотдавна и би трябвало да се изчисти още днес.