С мотив, че не са открити нарушения, Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прекрати проверката срещу съдебния състав от Софийския апелативен съд, постановил предсрочното условно освобождаване на Джок Полфрийман, съобщи БТА. Решението е било взето на 2 юни.

Инспекторатът беше сезиран по казуса от от Националния младежки комитет на ВМРО през септември миналата година. Според партията тримата съдии - Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, действали под натиск по казуса "Полфрийман". От партията твърдяха, че с предсрочното освобождаване на австралиеца, осъден за убийството на Андрей Монов, е уронен престижът на съдебната власт, а независимостта и безпристрастността на магистратите от съдебния състав е нарушена.

Инспекторите не са установили нищо по съдържанието на сигнала.

Полфрийман беше предсрочно освободен от затвора с решението на Софийския апелативен съд. Той излежа почти 12 от наложени му 20 години затвор за убийство. Преди няколко дни Върховният касационен съд отказа да възобнови делото срещу австралиеца. Искането бе внесено от предишния главен прокурор Сотир Цацаров, а мотивът бе отново, че според бившия обвинител №1 условното му освобождаване било постановено при съществени нарушения на процесуалните правила.

Малко след като излезе решението на ВКС, Полфрийман пък сам поиска възобновяване на делото за убийството с мотив, че съществува допълнителна и неизвестна досега информация, която променя фактическата обстановка по делото и която трябва да се провери.