Общо 881 гранта за микро- и малки фирми на стойност 7 358 778,71 лв. са одобрени за финансиране до момента. Общият брой на подадените заявления за безвъзмездна помощ до 10 000 лв. от държавата заради коронакризата е 26 311. А стойността им възлиза.на  214 776 058 лв. Сумата надвишава обявения от правителството таван от 173 млн. лв., които се отпускат на дребния бизнес в рамките на мярката за подкрепа, финансирана по линия на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", съобщиха оттам.

До момента от всички подадени и разгледани проекти за финансиране са отхвърлени 116. Три компании сами са се отказали от правителствените грантове. 

Кампанията са кандидатстване за помощ започна на 14 май - от втория път, а крайният срок за подаване на документи е 15 юни. Процедурата бе облекчена, а заявленията се подават онлайн чрез страницата на оперативната програма.

Заявленията за помощ се оценяват по реда им на постъпване, като са разделени в оценителни сесии от по 1000. От ОПИК публикуваха и пълни списъци с одобрените фирми, с неодобрените и с тези, които сами са се отказали от помощ.

Одобрените фирми ще получат специално уведомление за подписване на договори. Срокът да се пристъпи към това е 3 дни след публикуването на списъка с одобрените за финансиране кандидати. Безвъзмездната финансова помощ ще се предостави в срок от 15 работни дни от подписване на административния договор, припомнят от ОПИК.

Работата по оценка на проектите продължава и се движи но график, като след всяка оценителна сесия ще бъде публикуван нов списък с одобрените и отхвърлените според съществуващите критерии, уверяват оттам. 

Тече и събиране на заявления по друга мярка за помощ на бизнеса - но за големи предприятия. Обявеният й бюджет е за общо 156 млн. лв., като максималната помощ е до 100 000 лв. Става дума за предприятия с оборот от 3 до 50 млн. лв. на годишна база.