"Трябва да започнат да си говорят" – с тези думи председателката на Съвета за електронни медии Бетина Жотева се опита да намали напрежението между генералния директор на БНР Андон Балтаков и Управителния съвет, наследен от неговия предшественик Светослав Костов. 

Миналият петък и този понеделник членовете на СЕМ изслушаха на две отделни срещи генералния директор и Управителния съвет на общественото радио. От няколко дни двете страни водят епистоларни спорове около избора на фирма за доставка на електроенергия за София и Благоевград. По закон обаче СЕМ само може да призове членовете на УС да напуснат постовете си.

Заради неизгодни за радиото договори Андон Балтаков се опитва да обяви процедура по избор на нов доставчик, но трима от членовете на Управителния съвет го упрекнаха, че не е съгласувал решението си с тях и не е изпълнил изискванията на Закона за обществените поръчки. 

Неизгодният за радиото договор е наследен от предишния генерален директор – Светослав Костов и на практика е одобрен от сегашния Управителен съвет. 

Казусът ескалира до толкова, че в края на миналата седмица 53-ма журналисти призоваха членовете на Управителния съвет да си подадат оставките. 

В понеделник, след срещата на СЕМ с четиримата членове на Управителния съвет, Бетина Жотева коментира, че никой няма интерес да има конфликт и радиото да се тресе. Пред Клуб Z тя посочи, че според нея проблемът е комуникационен – генералният директор трябва да започне да си говори повече с Управителния съвет. 

На кратък брифинг след разговора със СЕМ Стефан Ташев, който един от тримата членове на УС, заяви, че той и неговите двама колеги не искат да се карат с генералния директор“. Това обаче не им попречи миналата седмица тримата да изпратят сигнали до спецпрокуратурата, държавната финансова инспекция и парламента. 

"В подписка срещу нас се твърди, че ние сме спирали важни решения. Всички предложения на генералния директор са подкрепени от нас", заяви той, визирайки призивите за оставка на УС на 53-мата журналисти от програма "Хоризонт". 

Пред Клуб Z Бетина Жотев посочи, че по време на разговора е била обсъдена тази подписка. "Надявам се да не се стигне до крайности", добави тя.