Към днешната дата безработните в България са 290 000 души, но от тях само 90 хиляди са останали без работа заради кризата покрай разпространението на коронавируса. Това заяви днес пред бТВ социалната министърка Деница Сачева, която коментира мерките на правителството за справяне със ситуацията.

По думите ѝ натискът върху системата вече е сравнително лек за разлика от първите дни на "затварянето" на бизнеса в страната, когато дълги опашки се извиваха пред бюрата по труда. По данни на Агенцията по заетостта едва 1248 души са се регистрирали като безработни през изминалия петък. Това е нормално число, имайки предвид, че преди кризата среднодневните записвания са били около 1300, отбеляза Сачева. 

Накратко - безработицата започва да се връща на нивата си отпреди кризата. Все пак, призна министърката, не е изключено да има втора вълна на хора, запътили се към бюрата по труда, но това може да стане евентуално наесен. Правителството обаче работело много усърдно да не се допуска такъв развой на събитията. 

Основната мярка, която цели да запази работните места - схемата, станала известна като 60/40, ще продължи за някои сектори именно поради тази причина да действа поне още три месеца. Тоест да осигури помощ на работодатели и работници и през есента. За пореден път Сачева похвали мярката, като обясни, че тя работи заради броя запазени работни места. До момента одобрените помощи са за над 200 000 души. Изплатени са над 73 млн. лева.

По програмата са отделени над 1 млрд. лева. Според Сачева обаче не раздаденото финансиране определя успеха, а броят работници, които ще получат подкрепа. Тя за пореден път разказа и как автобусните превозвачи ще получат допълнителни 290 лв. на човек, което пък прави схемата почти 80/20 за този сектор. 

Очаквано най-много кандидатствания има от затворените с нарочен акт на държавата браншове - ресторантьорство, хотелиерство, промишленост и други. Когато стана дума за ресторантите обаче - Сачева призна, че и тя като финансовия министър Владислав Горанов била против намаляването на ДДС на 9%, но пък подкрепила "политическото решение" на премиера Борисов. 

Какво става с т. нар. втора пенсия

Сачева се опита да даде и малко повече разяснения по друга важна тема - какво се случва с реда, по който ще се изплащат пенсиите на т.нар. първа кохорта пенсионери, които ще вземат пари и от НОИ, и от частните фондове. Разбра се, че няма нищо ясно и че хората ще трябва да изчакат до септември, когато властта ще има някакво решение. 

Големият проблем тук е т. нар. коефициент на редукция - сложна сметка, която намалява пенсията от НОИ с определени проценти, така че да е честно спрямо тези пенсионери, родени преди 1959 г., които не са имали възможност да ползват осигуряване и в частен фонд. Според повечето експерти обаче този процент в момента е твърде голям и изяжда огромна част от спестяванията. Сачева обясни, че в момента работна група обмисля как да се намалят този коефициенти. Обсъждало се и създаването на прозорец, в който първата кохорта да има възможност да премести всичките си пари от частните фондове към НОИ. Според сега действащите разпоредби - това прехвърляне може да стане до 5 години преди пенсионирането, но последните лоши прогнози за събраното в частните фондове доведе до бурни обществени реакции и властта мисли как да се справи със ситуацията. 

За политическия проект на Божков

Накрая на днешното си интервю Сачева беше помолена да коментира и най-новото от фейсбука на бизнесмена Васил Божков, който попита в анкета хората дали биха искали той да направи политически проект. Сачева обясни, че и до момента е имало подозрения, че Божков е финансирал различни политически проекти. Относно другите му твърдения за корупция и изнудване от страна на властта тя обяви - "да докаже твърденията си, до момента това е само пушилка, няма нищо съдържателно".