Заявленията за мярката 60/40 са подадени за 200 000 работници в страната, обяви министърката на труда и социалната политика Деница Сачева пред Нова ТВ.

"От началото на извънредното положение 90 000 души са останали без работа, като същевременно почти 57 000 са намерили нова. Всеки ден има хора, които остават без работа и съответно намират друга. Хубавото е, че в последните 2 седмици повече са хората, които намират работа, отколкото тези, които губят своята", обясни тя.

За 170 хил. души в рамките на мярката вече са платени възнагражденията, на обща стойност 73 млн. лв. Кандидаствали са 11 хил. работодатели.

60/40 ще е отворена за кандидати до 30 юни, пари ще се изплащат до 30 юли, след това ще има нов дизайн на мярката. Паралелно с нея стартира нова програма с бюджет 160 млн. лв. за назначаване на безработни.

"Тя е насочена единствено и само към безработните. Нашето желание е да насочим всичките си усилия за намаляване на безработицата и намаляването на необходимостта хората да стоят на социални помощи", каза министърката.

Целта е да се възстанови възможно най-бързо заетостта. Според нея ще е нужно и още наливане на средства в различни сектори - например автобусните превози.