Изпълнителният директор на Национална лотария (НЛ) Димитър Ганев е препоръчал на Васил Божков да не я продава на чешката компания SAZKA. Мотивът: предложената цена била ниска.

Това обяви самият Ганев в сутрешния блок на Нова тв. 

Припомняме, че Божков обяви през миналата седмица за интерес от чехите за закупуване на мажоритарния дял от лотарията - вече монополизирана от държавния тотализатор. По думите на бизнесмена с 18 понастоящем обвинения SAZKA е предложила един милиард лева за 51% от собствеността на лотарията. Малко по-късно пък при него дошъл министърът на финансите Владислав Горанов, който направо му предложил да отдаде част от собствеността на посочена от властта фирма. Божков отказал на чехите, но и отказал да прехвърли бизнеса - от което според него тръгнали всичките му беди.

"Имах две дълги срещи с представители на компанията" - заяви днес Ганев. По думите му те разпитвали много щателно за целия бизнес и какви са перспективите, за да могат да направят оферта на Божков. Единственото, което собственикът на "Нове холдинг" попитал директора на НЛ, било за цената на сделката. Тогава Ганев му казал, че според него е ниска. За натиск за продажба на бизнеса на конкретен субект Ганев не бил чувал, заяви още днес.

Според него Васил Божков никога не се е месил в оперативната работа. Спорили са, но "г-н Божков е предвидим партньор и аз не съм имал проблеми в отношенията си с него". "Срещите ни с "Нове" винаги са били следните: отиваме, записваме се при секретарката, пием кафе и вода, чакаме г-н Божков, преговаряме и си тръгваме", допълни.

Ганев отрече да знае за сделка с властта за "такса спокойствие", за каквато Божков обяви от Дубай и сезира прокуратурата.

"Не знам за такава сделка и не мисля, че е имало интерес от наша страна да се прави сделка. От името на "Ню геймс", Национална лотария, пари не са давани. Не познавам никой от визираните от Божков хора. Г-н Божков не е човек, който дава отчет", посочи още Ганев, като под "визирани хора" изброи премиера, финансовия министър и пр.

И допълни:

"Не знам за такова нещо ("такса спокойствие") и ако ме беше питал дали трябва, щях да му кажа "не".

На въпрос "колко са 20% от печалбата на НЛ" Ганев отговори: "През последните години са от порядъка на 20 милиона." Въпросът бе в контекста на това, че според Божков "такса спокойствие" е била 20 на сто от печалбата на хазартния му бизнес и е отивала директно при властта. 

"Най-близките му партньори винаги са били сем. Найденови и ако нещо някой знае, би трябвало да са те. Защото техните отношения винаги са били по-различни от нашите", каза още директорът на НЛ, визирайки Боян и Цветомир Найденов, които десетилетия наред си партнираха с Божков и миналата година подадоха сигнал срещу него.

"Винаги с Нова тв сме имали договори, винаги всичко е било ясно, през последните пет години сме били най-големите рекламодатели" - заяви още Ганев покрай сагата с рекламите на лотарията в медиите, при която в схватка за тези бюджети влязоха Божков и сегашният собственик на телевизията Кирил Домусчиев.