На днешния ден, 6 юни, е роден един от най-големите поети в световната история, най-значимият в руската литература – Александър Сергеевич Пушкин. На този ден се празнува и руският език, а Пушкин е смятан за родоначалник на съвременното руско литературно слово.

Поетът се ражда през 1799 г. в Москва в семейството на нетитулован дворянски род. Прадядо му е бил африканецът Абрам Петрович Ханибал, слуга на цар Петър Първи.

Първите стихове на Александър Сергеевич са публикувани през 1814 г, когато е ученик в лицея в Царско село. Още на 15 години той става член на литературното общество „Арзамас”. На 20 е приет в литературно-театралното общество „Зелената лампа”. По това време той работи над поемата си „Руслан и Людмила”. През 1821 г. пише поемата „Кавказки пленник” и вече е един от най-големите писатели на съвремието си. А е само на 22. Година по-късно започва работа върху „Евгений Онегин” – първия руски роман, макар и в стихове.

Политическата му лирика събужда гнева на император Александър I и Пушкин е застрашен от заточение в Сибир. Видни руски писатели – Карамзин, Жуковски и Крилов – се застъпват за него и той е изселен на юг от Русия под формата на ново служебно назначение. В едно от писмата си пише иронично за религията. Кореспонденцията му обаче се следи от шпионите на царя и Пушкин е уволнен и изселен на друго място – в село Михайловско, област Псков. Там той остава до 1826 г.

През 1831 г., вече върнал се в Москва, Пушкин се жени за Наталия Гончарова. Заселват се в Царско село. През 1836 г. вече имат четири деца. Много от творбите му не се печатат заради цензурата. Пушкин бедства. През 1834 г. публикува повестта „Дама Пика”, за която получава висок хонарар, но положението на семейството все така е отчайващо. Известното му стихотворение „Граф Нулин” е написано за една нощ, когато спешно му потрябвали пари за връщане на дълг. През 1836 г. той започва да издава списание „Съвременник”, но то така и не става популярно. В четвъртия му брой е публикуван историческият роман „Капитанската дъщеря”.

Пушкин, който често се е биел на дуели, отива на пореден дуел. Този път е предизвикал Жорж Дантес, женен за сестрата на съпругата му. Застрелян е в корема. Така големият поет умира едва на 37 години през януари 1837 г.

Император Николай I, който е наясно с бедността на Пушкин, обещава да се погрижи за семейството му и да изплати всичките му дългове.

Има интересни факти около живота на най-великия руски поет, за които рядко се говори. Той пазел памет за детството си от 4-годишна възраст. Неведнъж разказвал как е преживял земетресението в Москва през 1803 г. По това време е и първата среща на хлапето с императора. Малкият Александър едва не попада под копитата на коня на Александър I. За щастие успяват да го спасят.

За пръв път поетът се влюбва, докато е ученик в лицея. Брат му разказвал, че въпреки невзрачната си външност – Пушкин бил дребничък, грозноват – той имал изключителен успех сред жените. Една от дамите, с които поетът имал кратка връзка – Вера Нашчекина – пише:

„Той беше кестеняв, със силно къдрави коси, сини очи и излъчваше необикновена привлекателност”.

Съпругата му Наталия Гончарова обаче била изключителна красавица. Била и с 10 см по-висока от мъжа си. Затова по време на балове Александър Сергеевич се стремял да стои далеч от нея, за да не подчертава контраста в ръста им. Докато я ухажва, той често говори пред приятелите си за нея, казвайки:

„Аз съм възхитен, аз съм очарован. Накратко – аз съм огончарован”.

Неговата любвеобилност била неизтощима. Биографите му твърдят, че е започнал да посещава публични домове още от 14-годишна възраст. Вече женен, той продължава да ходи там, а има и много омъжени любовници.

Първият му дуел е още в лицея. Казват, че през живота си Пушкин участва в над 30 лични противоборства. Казват още, че е предизвиквал на дуел около 150 пъти, дори за дреболии. Веднъж бил предизвикан на дуел от негов близък приятел заради неуместна шега. Разминало им се, защото секундантите вместо с куршуми, заредили пистолетите с боровинки.

Пушкин дължал много пари поради увлечението си по игра на карти. Ако не успявал да плати навреме, пишел злостни епиграми за кредиторите си и ги рисувал в карикатури. Заради това се случвали и скандали.

Имал една странна фобия – страхувал се да не счупи дългия нокът на кутрето си. Затова във всички свои пътувания той носел златен напръстник.

В творчеството на Пушкин присъства и България. Той е автор на повест и стихотворение, наречено „Кърджали”. Започвайки с изречението „Кърджали беше българин”, повестта от 1834 г. разказва за подвизите на български войвода храбрец в Южна Бесарабия.

Синът на Пушкин – генерал Александър Александрович Пушкин – участва в освободителната Руско-турска война през 1877-78 г. и е командир на хусарския полк, който освобождава Бургас.

Площад Славейков