Изпълнителният директор на Българския футболен съюз Борислав Попов обясни мотивите на централата да кандидатства по атникризисната програма 60/40. Вчера НОИ обяви, че съюзът ще получи 51 051 лв. за 86 служители за три месеца. Отделно от това на "Национална футболна база" ще бъдат преведени 1660 лв. за четирима души. 

"БФС кандидатства по тази мярка, защото неговата дейност в голямата му част беше преустановена, заяви юристът пред бТВ. - Тъй като голяма част от служителите на футболния съюз се занимават с организиране, провеждане, администриране, анализиране на футболните прояви в страната от Първа лига до най-ниското ниво, практически останаха без дейност в работното си време."

Паралелно с БФС "Литекс" ще получи 20 091 лв., "Дунав" (Русе) - 11 622 лв., а "Лудогорец" - 110 406 лв. Шампионите обявиха, че ще дадат пари за благотворителност. През миналата седмица "Ботев" (Враца) се отказа.

"Мярката, предвидена в 55-о постановление, предвижда две възможности: едната е, когато дейността е преустановена с акт на държавен орган, както е БФС, а другият случай е, когато дейността не е преустановена, но приходите са паднали с 20% за съответния период от миналата година. Ние кандидатстваме по първата хипотеза - преустановена дейност. А ние не броим приходи в момента. Макар че и там може да търсим някакъв вариант, но го оставихме настрана", добави Попов.

БФС ще получи полагащи се траншове от ФИФА и УЕФА, като става въпрос както за конкретни помощи, така и за суми по програми за терени, от разпределение на приходи от тв права и т.н. Попов обясни обаче, че това не е "златен дъжд", а обичайни траншове.

"Приходи получаваме от телевизионни права и рекламодатели по време на мачовете на националните отбори и от спонсорите. В момента тези приходи са паднали, тъй като например базата не работи, възстановителният център не работи, затворени са тренировъчните игрища и спортната зала. Ние това го оставяме настрана, не кандидатстваме по този механизъм", обясни футболният шеф.

На този етап не е ясно кога ще бъде подновено първенството в професионалния футбол. И дали въобще ще бъде подновено. През последните дни премиерът Бойко Борисов и професор Венцислав Мутафчийски охладиха надеждите за скорошно подновяване. Шампионати в Европа вече се прекратяват - в Нидерландия, на практика и във Франция...

Сезонът в българската Трета лига и нивата по-надолу вече беше преустановен. Конгресът на БФС, предвиден за 7 юни, бе отложен. 

"Утре като дойде някое ново ръководство и ме попита: "Г-н Попов, ти като работодател защо не си се възползвал от тази мярка да подпомогнеш федерацията?", аз какво да отговоря? Че не е било морално? Сега иначе трябваше да съкратя примерно съдийската администрация, защото няма мачове.

Да им кажа: "Момчета, благодаря ви, защото няма мачове и не се знае кога ще има. Довиждане." И да ги пратя на борсата. Можех да съкратя детско-юношеските структури, защото и там няма мачове. Мярката е в подкрепа на служителите на БФС. Тези пари отиват за заплатите им, не за друго", завърши Борислав Попов.