Председателят на КЕВР Иван Иванов определи като манипулация твърдението, че цената на парното ще се вдигне рязко от 1 юли на тази година, въпреки че България вече ползва доста по-евтин руски газ, а цените на международните борси са рекордно ниски. Той направи своето изявление на нарочна пресконференция и то няколко часа след като премиерът Бойко Борисов намекна, че може да поиска оставките на членовете на регулатора, заради техните намерения. 

От всичко казано от Иванов обаче стана ясно едно - наистина се обмисля повишаване на цената с над 20% за София и с между 10 и 18% за други големите градове, но скокът е такъв, ако бъде сравнен с цените за май. Иначе - на годишна база цената на парното ще бъде с близо 15% по-ниска от миналата година. 

Факт, който на практика никой не е отричал и вчера, когато стана ясен доклада на Комисията. МЕдийните публикации обаче накараха министъра на енергетиката да се обади извънредно в студиото на бТВ, където се обсъждаше проблемът, и да заяви, че това са манипулации. 

"Единственото нещо, което интересува българите е дали ще плащат повече или по-малко за парно. Не вярвайте на всеки слух или информация, която достига до вас. Цената средно за страната ще е средно с 15% по-ниска от цената, която плащахте през миналия зимен период"

Какъв е проблемът? На практика в момента цената на природния газ е рекордно ниска, а България успя най-накрая да предоговори условията, по които купува руски газ, благодарение на Европейската комисия. По смисъла на това споразумение страната получи 150 милиона от "надписаните" от "Газпром" сметки, а на брифинг на връх трети март премиерът Борисов обави, че цената пада с 43%. Следващите два месеца - април и май, наистина цените бяха по-ниски. Поблемът е, че КЕВР промени методиката, по която обявява новите цени и те вече няма да важат за месец или тримесечие, а за една година. 

Така регулаторът, обясни днес Иванов, трябва да вземе предвид прогнозното движение на цената на природния газ на европейските борси като прегледа всички фючърсни сделки до момента и да направи обосновани предположения как ще се движи тя. Така, след анализ, се е стигнало до предположението, че цената ще върви нагоре, тоест налага се и повишение на цената на парно и топла вода от първи юли. 

А цената се изчислява на годишна база? Защото над 90% от потребителите нямат средства за измерване, които да имат възможност за дистанционно отчитане. Това се прави за една година. Според Иванов ситуацията трябва да се промени до 2027 година, когато масово потребителите ще имат новите устройства и тогава методът на изчисление може да бъде променен. 

На практика всичко това означава, че накрая на сезона сметките ще имат изравнения и ако се окаже, че реалната цена е била по-ниска - ще се връщат пари. Ситуацията обаче е сложна за обяснение, защото ситуацията е следната: имаме постоянно понижане на цената, с временно вдигане от вече понижените стойности.

Още нещо важно - КЕВР има право да направи промени по едногодишната си прогноза, ако на борсите се забележи движение на цените с повече от 15% разлика. ПРеди този процент беше 5%. На въпрос защо прагът е вдигнат, Иванов отговори така:

"Точно заради хората и бизнеса го правим. Защото ако след няколко месеца има скок на цената на природния газ с 10%, ние ще трябва да вдигнем цената на парното, а сега имам повече гъвкавост"

Не стана ясно обаче какво ще стане, ако цената все пак падне.

Иван Иванов коментира и сутрешното изказване на Борисов, че може да има оставки в комисията.

"Мандата на председателя и на четирима от членовете на комисията изтече още на втори април. Ние изпълняваме прамощията си, защото има изричен текст в закона, който казва, че ако няма нови членове, ние сме длъжни да го правим. Надявам се процесът по избор на нови членове да се ускори, но това зависи от Народното събрание"

Накрая Иванов беше помолен да остане още малко, за да бъде снимам от фоторепортерите. Той се пошегува:

"Айде, че може да се окаже, че това ни е последната среща!"