Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Главният епидемиолог на Швеция и архитект на доста освободения подход към превенцията от коронавируса Андерс Тегнел призна в сряда, че в скандинавската страна има твърде много смъртни случаи от COVID-19, както и че е трябвало да се направи повече, за да се спре разпространението на заразата.

Тегнел, който стана известен с критиките към карантината и различните ограничителни мерки, въведени в останалите държави, каза пред шведското национално радио, че "съвсем очевидно е, че има потенциал за подобряване на това, което направихме", пише "Гардиън".

Швеция, която остана в свободен режим без да затваря магазини, кафенета и т.н., беше често давана за пример или критикувана като подходът ѝ намери и доста привърженици и в България, като даже се заговори и за шведски модел.

Оказа се обаче, че икономиката ѝ е пострадала силно въпреки желанието точно тя да бъде съхранена с оглед на по-дългосрочни перспективи, а смъртността в страната е с пъти по-голяма в сравнение със съседните ѝ скандинавски държави, които се придържаха към обратната философия на справяне с коронавируса. Към момента те започват да разхлабват мерките, но границите им с Швеция остават затворени, тъй като тя е разглеждана като действащо огнище на зараза.

На въпрос дали не са починали твърде много хора в сряда Тегнел отговаря лаконично: "Да, абсолютно". Добавя, че Швеция трябва да направи "оценка дали в бъдеще има начин да се избегне толкова висока смъртност". "Прекалено много шведи починаха твърде рано", казва още той.

Процентът на смъртните случаи на глава от населението в Швеция една седмица от 2 юни назад е най-висок в света, сочат даните, припомня "Гардиън". Точно през тази седмица правителството отстъпи пред растящия натиск на опозицията и обеща да създаде комисия, която да оцени стратегията за справяне с COVID-19.

"Ако пак трябва да се изправим пред същата болест, знаейки точно това, което знаем сега, мисля, че бихме избрали нещо средно между това, което Швеция направи, и това, което предприе останалият свят", казва Тегнел. "Би било добре да знаем какво да затваряме, за да се справим с разпространението на инфекцията по-добре", добавя той.

В интервю пред в. Dagens Nyheter епидемиологът повтаря, че все още вярва, че "основната стратегия е проработила добре. Не виждам какво напълно различно бихме направили...Въз основа на тогавашното ни познание, смятам, че взехме подходящи решения".

Според цитирана от "Гардиън" научна публикация в Ourworldindata.com  в седмицата преди 2 юни процентът на смъртните случаи на милион жители в Швеция е бил 5,29%, докато във Великобритания е бил 4,48. Пред в. Aftonbladet шведският премиер Стефан Льовен казва, че като цяло подходът на страната е бил добър, но не са успели да защитят домовете за възрастни хора, където са половината от смъртните случаи от коронавируса в Швеция. 

Страната затвори училищата и забрани събиранията на повече от 50 души, но само помоли хората да избягват пътувания и да не излизат, ако са болни или стари. Всичко друго остана отворено.

Като цяло социологическите проучвания показваха, че шведите преобладаващо подкрепят този подход.

Но политиката, която по думите на Тегнел е била насочена не към изграждането на стаден имунитет, а към забавяне на разпространението на вируса достатъчно, за да може да бъде подготвена системата на здравеопазването, е все по-често критикувана от много шведски експерти, особено след ръста на смъртните случаи.

Швеция има 449 смъртни случаи на милион души в сравнение с 45 на милион в Норвегия, 100 в Дания и 58 във Финландия. Остава обаче по-ниска, отколкото в редица други европейски страни - 555 на милион в Италия, 581 - в Испания и 593 - във Великобритания. 

Тегнел казва пред радиото, че не е ясно какво точно по-различно е можела да направи страната и че не е ясно, ако е имало рестрикции, дали е трябвало да бъдат въведени едновременно или стъпка по стъпка.

"Другите страни започнаха с много мерки едновременно. Но проблемът тук е, че не знаеш коя от мерките е най-ефективна" като добавя, че "изводите трябва да са насочени към това какво друго освен това, което направихме, може да се предприеме без да се налага пълна карантина".

Анике Линде, която е била главен епидемиолог на Швеция от 2005 до 2013 г., обяснява, че отначало е подкрепяла стратегията на страната, но започнала да преосмисля възгледите си, когато видяла колко опасен е вирусът за възрастното население.

"Нямало е никаква стратегия за възрастните хора, сега разбирам", казва тя пред шведската държавна телевизия. "Не разбирам как могат да застанат и да твърдят, че нивото на подготвеност е добро." Според нея друга основна грешка е било да се приема, че коронавирусът ще се държи като сезонен грип. "Разпространява се по-бавно и има много по-дълъг инкубационен период. Това го прави много по-труден за откриване и за създаване на имунитет в населението", добавя тя.

Според данни от миналия месец само 7,3 на сто от жителите на Стокхолм са имали антитела към края на април.

Коментари

Шведския Мангъров...

му дошъл акъла!
Понякога наминаващ's picture
Понякога наминаващ
Понякога наминаващ

Е, пак добре,

че Мангъров на беше българския Андерс Тегнел и да взима решенията, че като гледам рекордните проценти на шведите...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.