Световноизвестният художник Христо Явашев-Кристо, който почина вчера в дома си в Ню Йорк на 84-годишна възраст, беше "вълшебник", чието "изключително творчество" беше "съществено за историята на съвременното изкуство". 

Това се посочва в комюнике на Националният център за изкуство и култура "Жорж Помпиду" в Париж, известен като център "Жорж Помпиду", съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Роденият в България художник беше прочут с монументалните си творби, сред които опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, отбелязва агенцията.

Центърът "Помпиду" планираше да открие през март изложба, посветена на художника и съпругата му и творчески партньор Жан-Клод, починала през 2009 г., но се принуди да я отложи поради пандемията от коронавируса. В крайна сметка експозицията ще бъде открита на 1 юли, обяви центърът "Помпиду".

"Кристо беше голям художник, способен да даде на нашето всекидневие нова дълбочина. Един вълшебник. Той беше също така великолепна личност, обединила в едно дързост, решителност и дълбока хуманност", заяви президентът на центъра "Помпиду" Серж Лавин.

Кристо планираше да опакова Триумфалната арка в Париж през септември, но проектът трябваше да бъде отложен с една година поради несигурностите, свързани с коронавируса.

"Ние работихме страстно с Кристо и сътрудниците му по този проект (изложбата), за който той мечтаеше, както и по проекта "Опакованата Триумфална арка", на който той толкова много държеше", заяви от своя страна директорът на центъра "Помпиду" Бернар Блистен.

Изложбата "Кристо и Жан-Клод, Париж!" ще обхваща "парижкия период от живота на двойката между 1958 и 1964 г., съществени години за еволюцията в творчеството на Кристо, както и историята на проекта "Опакования Пон-Ньоф", една от неговите най-прочути творби.

Френският министър на културата Франк Ристер заяви, че "зрелищното изкуство на Кристо и Жан-Клод беляза нашата колективна памет". "Способни да "разкриват, като скриват" паметниците, техните произведения съпровождаха историята на нашето време", написа той в туитър.

Германската министърка на културата и медиите Моника Грютерс нарече Кристо "един от най-големите художници на съвременността", предаде ДПА. По думите й чрез изкуството си Кристо е научил хората по цял свят да виждат нещата по нов и по-ясен начин.

Кристо и Жан-Клод опаковаха Райхстага, сградата на парламента в Берлин през 1995 г., с което привлякоха над пет милиона посетители, припомня агенцията.

Сред многобройните арт инсталации на двамата творци са "Портите" в нюйоркския Сентръл парк (2005 г.), "Плаващите кейове" на езерото Изео в Ломбардия (2016 г.), "Чадърите" в Япония и Южна Калифорния (1991 г.).