Прокуратурата повдигна обвинение на заместник-министъра на екологията Красимир Живков и бизнесмените братя Бобокови и поиска да останат в ареста за 72 часа след задържането им вчера при спецакция. В неделя се очаква да стане ясно дали прокуратурата ще поиска постоянни мерки за неотклонение. Крайното решение за органичителните мерки е на съда по закон. 

С обвинения вече са и останилет трима задържани вчера, в това число и бившият шеф на РИОСВ Плевен. И техните арести са удължени. Всички споменати са разследвани за участие в организирана престъпна група, занимавала се с нелегален внос и преработка на опасни отпадъци в България, съобщи БНТ. Официално съобщение от прокуратурата обаче все още няма.

Очаква се утре от държавното обвинение - тоест от Специализираната прокуратура, която води разследването, да бъдат дадени подробности и с какви доказателства разполагат до момента. 

Към момента се твърди, че братята Бобокови са се възползвали от запознанството си със зам.-министър Живков и така е осъществяван вноса на отпадъци.

Бобокови се смятат за едни от най-богатите хора в България. Те имат бизнес с моторни масла и бизнес с производство и рециклиране на акумулатори и батерии. Братята достроиха многофунционалната зала в Русе, но след това техния дял беше продаден на държавата, припомня БНТ. 

За арестувания зам.-министър пък имало доказателства, че е оказвал влияние на свои подчинени, за да мине вноса на отпадъци от Италия у нас безпрепятствено. Според обвинението Живков принуждавал и фирми, които са генерирали опасни отпадъци, да ги предават на завод за акумулатори в Монтана.

По-рано през деня вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че според него зам.-министър Живков ще бъде уволнен от премиера Бойко Борисов с оглед на разследването.