Полицейски участък в Минеаполис бе запален през третата нощ на протести заради смъртта на невъоръжен чернокож по време на полицейски арест, предават световните медии.

Ройтерс нарича безредиците "расово мотивирани".

Размириците продължиха, въпреки че губернаторът на Минесота обяви, че ще извика Националната гвардия, за да възстанови реда.

Президентът Доналд Тръмп написа в Twitter, че "главорезите" "оскверняват паметта" на 46-годишния Джордж Флойд, който почина в понеделник.

Видео, разпространено в социалните мрежи, показа как той се задъхва и вика за помощ, докато бял полицай притиска врата му с коляно към земята.

Семейството на г-н Флойд поиска четиримата полицаи, замесени в случая, да бъдат обвинени в убийство. Но прокурорите казаха, че все още събират доказателства.

Протестите на цветнокожите се разпространиха в други щати. Демонстранти излязоха на улиците в Ню Йорк, Чикаго, Лос Анджелис и Мемфис.

Отделни сблъсъци между полицията и протестираща тълпа станаха в Луивил, Кентъки. Няколко души са били ранени по време на свързана с тях стрелба, предаде Ройтерс. Полицията отрече да е е стреляла, но потвърди, че е извършила арести. Демонстрацията е свързана със смъртта на чернокожа жена, застреляна в дома си през март.

Вчера полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне тълпа протестиращи край 3-то полицейско управление в Минеаполис, което е в центъра на вълненията.

Демонстрантите пробиха кордона около сградата и я подпалиха заедно с две съседни. Полицаите се оттеглиха, а персоналът беше евакуиран от управлението "в интерес на безопасността".

Губернаторът на Минесота Тим Уолц активира войските на Националната гвардия по искане на кметовете на Минеаполис и съседния град Сейнт Пол, обявявайки ситуацията за "извънредно положение в мирно време".

Той каза, че грабежите, вандализмът и палежите в сряда вечерта са причинили щети на много предприятия, включително и такива, собственост на малцинствата.

Президентът Доналд Тръмп обясни вчерашните безредици с „липсата на лидерство“ в Минеаполис и предупреди, че ще изпрати в Националната гвардия „да свърши работата добре“, ако кметът Джейкъб Фрей не успее да възстанови реда.

Той недвусмислено се закани в туитър, че няма да се поколебае да нареди на силите на реда да стрелят срещу нарушителите: "когато започне грабежът, започва и стрелбата", написа президентът.

Twitter скри съобщението му, но не  го изтри. Вместо това постави върху него предупреждение, че то възхвалява насилието. Желаещите да го прочетат обаче могат да го отворят

Десетки задържани при протести в целите Съединени щати

Десетки хора бяха задържани при протести в САЩ срещу смъртта на цветнокож при арест в Минеаполис, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Девет души бяха арестувани за хвърляне на камъни по магазини, коли и полицаи в Калифорния. Размириците избухнаха в нощта на четвъртък срещу петък в град Фонтана, в южната част на американския щат.

Около 100 души блокираха трафика на оживена улица. Полицията обяви протеста за незаконен и нареди на множеството да се разпръсне, но някои от демонстрантите продължиха с протестните прояви.

На други места в щата също имаше протести, включително пред полицейската централа в Лос Анджелис.

Демонстрации бяха проведени и в други американски щати.

В Кълъмбъс, Охайо, 400 души блокираха кръстовище в града през нощта и започнаха да замерят полицията с бутилки с вода. Полицаите използваха сълзотворен газ срещу тях.

Тогава демонстранти започнаха да чупят стъклата на съседна сграда.

Във Финикс, щата Аризона, стотици хора също излязоха на протест, прераснал в сблъсък с полицията.

В Денвър, Колорадо, демонстранти блокираха трафика по водещи улици и чупеха прозорците на автомобилите, а полицията трябваше да използва сълзотворен газ. Чуваха се и изстрели.

В Ню Йорк демонстранти нарушиха забраната за събиране на много хора на обществено място, наложена заради коронавируса, и участваха в протест в Манхатън. Някои от тях носеха маска на лицето, но други - не.

Протестиращите се събраха на площад Юниън скуер и оттам тръгнаха на шествие, скандирайки: "Не мога да дишам" - последните думи, изречени от починалия при ареста цветнокож Джордж Флойд. Демострантите носеха и плакати, на които пишеше: "Полицейската бруталност и убийства трябва да спрат".

На моменти шествието премина в откъслечни сблъсъци с полицията. Над 30 души бяха задържани.

В град Петал, щата Мисисипи, кметът Хал Маркс предизвика гневни реакции, като каза, че не е видял нищо нередно във видеото в социалните мрежи, показващо последните мигове от живота на Флойд.

"Ако успяваш да кажеш, че не можеш да дишаш, това означава, че все още дишаш. По-вероятно е този мъж да е умрял от свърхдоза или от сърдечен пристъп. Видеото не показва оказаната от него съпротива, която го е довела до това положение. Полицията е разпъвана на кръст", написа в Туитър кметът републиканец.