Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Десетки пчелари от Плевенска област протестираха днес срещу отравянето на пчелите след употреба на силни препарати в земеделието, съобщи БНР. Еколози пък събират подписка за забрана на отровите и ще я внесат в Европейската комисия.

„Близо 20 хиляди пчелни семейства за загинали само в Плевенско, има дела, които обаче са доста бавни, и отравянето се повтори и преди дни. Със запалени свещи за загиналите пчели мълчаливо протестираме пред Съдебната палата", каза Албена Симеонова от Фондация за околна среда и земеделие. 

Тя посочи, че вече е организирана кампания, която се нарича Let it bees (Да бъдат пчелите, бел ред.), която е част от международна инициатива за забрана на всички препарати, които унищожават пчелите.

Пчеларите от различни краища на областта настояват големите компании, които засаждат зърнени култури, царевица и слънчоглед да престана да тровят пчелите.

"Едно дело е заведено от Българската агенция по безопасност на храните срещу фирмата-отровител. Те отказват да си платят глобата, независимо, че е доказано, че те са отровителят. В тази връзка ние организираме мълчалив протест при спазване на всички необходими мерки за биосигурност. Да запалим по една свещ в памет на загиналите пчели. Тази година за съжаление историята се повтори и също мащабите са огромни. Става въпрос за цяла Северна България, отчасти и Пазарджишко, Бургаско и изобщо където едрите зърнопроизводители пръскат безогледно полетата си и унищожават пчелите", каза Албена Симеонова.

Малко по-рано Европейската комисия оповести приетата Стратегия за биологично разнообразие. Тя предвижда намаляване с 50% на използването на пестициди и с 20 на сто - на използването на торове през следващите 10 години. Сред другите цели са и заделяне на 25% от земеделската земя за биологично земеделие, посочва БНР.

Предлагат се и мерки за подобряване на етикетирането на храните. Финансирането, което ще се отпуска ежегодно за постигане на целите на стратегията, е  в размер на 20 милиарда евро от различни източници, в това число европейски фондове, национално и частно финансиране.
 

Коментари

 's picture

Petyo9

Преди беше виновно

ВЪЗДУШНОТО пръскане. Имаше времена, по времето на мегаломанията на комунистите пръскаха над 400 самолета Ан-2 и десетки хеликоптери Ка-26 и Ми-2. Тогава обаче България беше сред утвърдените страни-износителки на мед и пчелни продукти на европейският континент. Сега въздушно пръскане няма. Пак под екологически предтекст през 2013 НС прие новият лобистки закон за растителна защита който редуцира почти до нула въздушното пръскане. С който унищожи последните частни пилоти които си изкарваха хляба с въздушно пръскане. И започна масовият подмор на пчелите. След това се оказаха виновни препаратите. Селскостопанската авиация вече я нямаше за да стоварят за кой ли път вината върху нея. Само, че ... за две-три десетилетия настъпи гигантски технологичен напредък и повечето препарати станаха напълно безвредни за топлокръвните животни и пчелите. Е как сега има масов подмор на пчели при редуциране няколко пъти на общият обем пръскане, при далеч по-екологични препарати за РЗ и при почти пълно отсъствие на въздушно пръскане? А преди, когато повечето препарати бяха силно отровни не само за пчелите, когато пръскането беше няколко пъти по-интензивно и се пръскаше основно с авиация имахме пчеларство на завидна висота? Очевидно истината не е тази която пишат по масмедиите. Очевидно истината се знае от експерти и специалисти. Очевидно е че тази истина е скандална и не е за произнасяне. Като много други истини - напр. за Лукойл, за Божков, за мониторинга и тн. и т.н

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.