Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Единайсет от членовете на "бетонното мнозинство" в предишния състав на ВСС са написали писмо с искане за оставка на председателя на ВКС Лозан Панов. То било адресирано до представляващия съвета Боян Магдалинчев, но се озовало и в редакцията на "Правен свят" (чийто шеф пък по съвпадение оглави пресцентъра на главния прокурор Иван Гешев, б.р.).

Десет от членовете, които призовават Панов да си подаде оставката (с доста намеци, какво ще последва, ако това не стане доброволно, б.р.) са следните

Галя Георгиева (острие от Пловдивския съд), Димитър Узунов (бившия представляващ, когото Панов посочи като автор на есемеса до Бойко Борисов), Георги Колев (ексшеф на ВАС), Михаил Кожарев (прокурор, верен на Цацаров, а неотдавна награден от Гешев), д-р Незабравка Стоева, Даниела Костова, Мария Кузманова, Ясен Тодоров, Румен Боев (и двамата гласуващи нонстоп с Цацаров) и Розалин Трендафилов. Последният дори не  е вярно, че е сред членовете, избирали Панов навремето, защото той дойде по-късно като резерва.

Писмото е цветисто и отчитат , че съжаляват за този избор и заявяват, че с гласовете си в подкрепа на Панов са допуснали „тежка грешка“.

На тогавашния  кадровик Юлиана Колева това не се е сторило достатъчно и е изпратила допълнително писмо до настоящия ВСС, с което изказва подкрепа към искането на останалите десет нейни колеги (пропуска се да се каже, че Колева е член на ПП "ГЕРБ", както пише дори в официалната й биография, б.р.)

"Почти съм сигурна, че г-н Панов ще отмине и тази покана като пореден опит за насочване на внимание с отрицателен знак към личността му. Но все пак го моля да си отговори на няколко въпроса, преди да отхвърли априори идеята за оставка. След няколкото години на поста председател на ВКС ползва ли се с подкрепата на съдиите от ВКС, какъв е неговият авторитет сред тях? В каква степен е изпълнил и изпълнява ангажиментите, поети в развитата пред ВСС концепция при избора? Какъв е приносът му за общото укрепване на съдилищата и в частност на ВКС? Вярвам, че подаването на оставка, като акт на свободна воля е пряко свързан с пълната откровеност пред самия себе си по тези и други подобни въпроси, т.е. с откровена равносметка на досегашния му мандат", пише Колева в допълнение към писмото на останалите десет членове на ВСС, избрал Панов.

Ето и писмото, "изтекло" и публикувано в "Правн свят":

Уважаеми дами и господа, членове на ВСС, преди малко повече от пет години част от долуподписаните членове на предходния състав на ВСС предложихме и избрахме за председател на Върховния касационен съд г-н Лозан Панов.

Направихме го с желанието и надеждата, че сме избрали най - подходящия човек и юрист, който да обедини съдиите от цялата страна, да работи активно за издигане авторитета на ВКС и на съдебната власт. Ние искахме ВКС да бъде ръководен от умен, силен, смел и достоен председател, от независим човек и магистрат. Вярвахме, че с действията си избраният от нас председател на ВКС ще бъде гарант за независимостта на съдебната власт и ще допринесе за вярата на хората в правосъдието.

Времето, изминало оттогава, обаче показа, че сме допуснали тежка грешка. Г-н Лозан Панов предпочиташе да се занимава с политиканстване и всяване на интриги и раздори в съдебната система, отколкото да изпълнява задълженията си като председател на ВКС, от които той фактически е абдикирал.

Уважаеми членове на ВСС, ние съзнаваме цялата отговорност, която носим пред магистратите и обществото, заради избора на Лозан Панов за председател на ВКС. Последният публично известен скандал в съдебната система отново е плод на действията на нашия избраник. Той е свързан с начина на управление на Съдебната палата в гр. София. Председателят на ВКС е допуснал заснемането на клип в храма на Темида с участието на полуголи момичета и въоръжени мъже, отправящ послания, които са абсолютно несъвместими с правораздавателната дейност, осъществявана в тази сграда.

Не имало в историята на Третата българска държава председател на ВКС, който да допусне подобна гавра със символа на съдебната власт в страната. Оттук нататък за нас остава само моралният акт да поискаме оставката на Лозан Панов.            

Отправяме призив към г-н Лозан Панов да прояви воля, смелост, мъжество и да се реши на този личен акт - ОСТАВКА! Само така може да докаже, че е български съдия, един от тримата най - висши магистрати в държавата, способен да носи отговорност. Когато си избран на най – високия съдийски пост, твоята отговорност е най - голяма и най - тежка!

Като хора, участвали в избора на този председател, ние не желаем да споделяме повече отговорността за непремерените му действия, компрометиращи толкова тежко авторитета на съдебната власт и уронващи престижа и пред цялото българско общество. Длъжни сме да направим опит да спрем разрушителните му действия, като поискаме от него да си подаде оставката.

Молим да прочетете настоящия призив до г-н Лозан Панов на първото възможно заседание на пленума на ВСС! Само така ще сме сигурни, че председателят на ВКС е узнал надлежно за отправеното към него послание от страна на хората, които са го подкрепили и избрали на този висок пост през 2015 г., а към настоящия момент напълно са оттеглили доверието си от него!

Последващите му действия ще покажат на обществеността дали той е човек с достойнство, който е способен да носи отговорност за действията си, или високопарните му фрази и речи са просто празни думи без никакво покритие.

 

Ключови думи

Коментари

Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Тричането не е приключило

Бай Лозан ще има да преглъща още, докато намери пристан при Бойкикев-Лалов-Ченалова.
 's picture

Бобо

На Чайката еничарите

Мале мале скубят си косите завалиите как допуснаха Панов във Кочината, мислеха го за друг , а той бил друг ...Прасето сега ги бъхти за тази грешка , него пък Чайка и така до пълната победа на здравите сили .... Русоробство в действие .

Пеефски

е изпуснал Панов навремето, ама сега ще го отстрани, не може да трае повече. Колко ли е навиквал своя ВСС?

Нещо са се объркали

Министърчето на правосъдието обеща да си подаде оставката, ако монитиринга на съдебната система от ЕК не отпадне, а не Лозан Панов. Нъл тъй?
 's picture

Rhapsody of fire

Злото никога не спи

Злото никога не спи. Изметта пак са я подгонили да си топят писалките в жлъчката на управляващата ДС-хидра.

Запомнете тези имена

Добре,че са написани в писмото срещу Председателя на ВКС Лозан Панов.Нека тази вълча глутница, от едно и също котило, тези имена,представители на русофилски партии в парламента,да се прочетат и от магистрати по света.В България знаем какви сте-стар и нов ВСС.За да запазите топлите си,високопоставени и добре платени местенца, сте готови да пълзите пред господарите си, а някои от вас се престарават,като Юлиана Колева, пред падишаха.Какво вие,стар и нов ВСС,направихте за съдилищата и съдиите в България?Какви реформи направихте в съдебната система?Едно нищо.Само чакате да свърши мандата ви и да получите по-високи постове за послушание и поръчки.Не докосвайте Лозан Панов-компетентен, ерудиран, честен и смел магистрат!Г-н Панов,нека глутницата да вие,не подавайте оставка,никаква оставка!Вие сте нужен на България!Нека Бог да Ви пази!
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Между злото се открива и добро!

От 6-те до момента коментара само на госпожа Буба Мара е против г-н Панов. Тава показва, че здравият български дух все още е жив, въпреки че руснаците, малиновските орденоносци и всички русофилски партии в НС от години правят опит да удушат г-н Панав с копринено въже, без да разберат, че истината и правдата като пролетно кокиче винаги си пробиват път! Долу предателските си ръце от титана патриот, предатели! Вие не сте никакви съдии, а рубладжии, изпълняващи волята на подлеците!
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Съдебната власт трябва както

Съдебната власт трябва както законодателната (и косвено изпълнителната), да бъде определяна чрез повсеместни избори. В противен слъчай вечно ще е пълна с тъпи човечета и то по много

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.