С препредаване на пиперлива реплика от Бойко Борисов - с уточнение за "неговия цветист начин на изразяване", доц. Атанас Мангъров похвали министър-председателя за отхлабването на мерките срещу разпространението на коронавируса. Поводът за похвалата - след срещата между двамата Борисов е чул аргументите на доктора и по свой начин коментирал убедителността им.

"Прави чест на премиера, че чу гласа на науката, а не гласа на страха. Чу го от мен при нашата среща. Говорихме час - час и нещо. Аз мисля, че той ме чу много добре, той ме разбра, с неговия цветист начин на изказване някъде към 40-ата минута, преди да донесат кафето, ми каза: "Виж какво, Мангъров, ако бях жена, щях да ти пусна", разказа лекарят  пред бТВ. 

Доц. Мангъров обясни, че всички мерки досега срещу разпространението на коронавируса са били взети "от добри намерения". Но е можело това да стане "по-умно" при затварянето на страната и без от това да има тежки икономически последици. Част от решенията били взети от страх. Сега мерките се разхлабват, макар и това ставало отново без достатъчно изследвания. 

Инфекционистът, който бе част от Медицинския съвет, сформиран от Борисов, цитира проучване на база данните от 32 лаборатории в България, които правят тестове за коронавирус, в това число и тези, одобрени от Националния оперативен щаб. Резултатите показвали, че в България са тествани около 61 000 души за COVID-19 с PCR тест (общият брой на направени тестове е по-голям - б.р.) Това значи, че около 3,86% от хората, които са изследвани, са положителни за заразата. Друго проучване, на база 31 000 души, показало, че около 1200 души имат антитела - тоест са имали досег с вируса.

Според доц. Мангъров екстраполирането на тези данни към около 7 млн. души население в България показва, че "със сигурност в страната има поне 280 000 души, доказано, които са имали контакт с този вирус, като огромната част дори не са разбрали". При това положение - при официално отчетените починали заразени на коронавирус, смъртността е около 0,04% от населението - или 1 на 2500 души, изчисли доц. Мангъров. При морбили, например, смъртността обикновено е 1 на 1000 души. С други думи - смъртността при настоящата пандемия е сравнима с тази при сезонен грип, обясни лекарят. 

По думите му една от причините за по-малкия брой починали в България е свързана със средната продължителност на живот. Доц. Мангъров съобщи, че България е на 80-о място по продължителност на живота в света. За сравнение - Италия е на 4-то място, Испания - на 5-то, а Великобритания малко по-назад, но несравнимо по-напред от страната ни (това са страните от Европа с висока отчетена смъртност при коронавирус - б.р. ). Средната възраст на починалите с COVID-19 в Италия е над 80 г., докато у нас средната продължителност на живота е 73 г.

Доц. Мангъров даде следния пример: Имаме две болници с новородени. В едната се лекуват недоносени бебета, а в другата - не. При вътреболнична инфекция  втората болница почти няма да пострада, но в първата половината може да не оцелеят. "Ние сме болница без неонатология", обобщи примера си той - тоест по принцип не достигаме до толкова висока възраст, за да имаме толкова висока смъртност. 

Доц. Мангъров съобщи още, че нищо особено не се е случило в България, когато след обявяването на пандемията от Италия и Испания са се върнали "тумби хора" у нас. 

Както обикновено, медийната поява на доцента предизвика веднага реакции, тъй като публиката отдавна е разделена между това, което съобщава и прави официалният щаб и това, което говори Мангъров, станал известен покрай тезата си за "стадния имунитет" и важността му. В темата днес - във фейсбук, се включи политологът Огнян Минчев - по повод репликата с "пускането".

Не съм бил жена и не ми се е налагало да пускам на никого. Но съм чувал, че за една жена е препоръчително да не пуска на изкусители, които очевидно се борят да впишат още една "бройка" в тефтера си. Личната амбиция и стремежа за реванш на всяка цена са проявени качества, които най-малко заслужават доверие. Когато става дума обаче за доц. Мангъров, аз имам един въпрос. Тези дни той съобщи - в поредно интервю - че епидемията в България отшумява. Странно защо е така, след като самият Мангъров в продължение на целия период на карантината повтаряше, че епидемията ще отшуми, само след като 70 на сто от населението се срещне с вируса. Аз не обичам да ме правят на глупак - независимо, че е "на експертна основа"... Добре, че не му "пуснаха" прекалено рано - можеше да ни изтрепе..."