Намаленото ДДС за ресторанти и книги, предложено лично от премиера Бойко Борисов в тотална опозиция на собствения му министър на финансите Власислав Горанов, продължава по пътя си към официалното приемане, след като днес Комисията по бюджет и финанси на парламента гласува законопроекта, внесен от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Това се случи при демонстративната липса в залата на председателката на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ, която също като финансовия министър е категорично против промяната. 

Приемането на предложението дойде буквално два часа, след като ведомството на Горанов внесоха официални становища, в които казват, че ако всички предложени промени на ДДС бъдат одобрени, вероятно ще се наложи актуализиране нагоре на единната ставка до 24% или увеличение на корпоративния данък. 

Какво се прие днес

Комисията отхвърли всички други предложения, като прие това на ГЕРБ. То предполага, че ставката за ресторанти и заведения се променя от 20 на 9% от 1 юли 2020 г. и ще важи до края на 2021 г. Тя се отнася само до консумацията на храна, но не и на алкохолни напитки. Не е ясно как ще се отнася законодателят към безалкохолните напитки например. 

На 9% пада и ДДС ставката за книгите - в това число и електронните. Предложението също дойде от премиера Борисов, но реално е много старо искане на бранша, а от миналата година - и на ДПС. 

Разчетите показват, че промяната за заведенията ще лиши бюджета от приходи в размер на 105 милиона лева за тази година и 150 милиона за 2021 година. Загубата за фиска от ДДС при книгите пък ще бъде 7 милиона за 2020 г. и 13 милиона за 2021 г. Тоест - общо хазната ще понесе щета за 283 милиона лева за година и половина. 

Ресторантьорите, които присъстваха на заседанието, обаче побързаха да припомнят на финансовоти министерство, че законопроектът предвижда, освен намаляване на ДДС, и увеличение на минималната осигурителна ставка в сектора, която скача с близо 200 лв. до 800 лв. Това на практика означава, че щетата за бюджета ще бъде частично компенсирана с 80 милиона лева до края на 2020 г. 

Малко объркано прозвучаха опитите на управляващите да защитят своя проект. Евгения Ангелова, която е зам.-председател на комисията обърна аргумента на премиера - че така ще се свалят цените, и заяви, че целта била да се помогна на бранша. Въпреки че логика за такова нещо не би трябвало да има. От друга страна обаче да подкпрепят падането на ДДС за лекарствата щяло да удари прекалено много хазната, но пък и нямало гаранции, че цените ще паднат. Каквото е обещанието на премиера Борисов за ресторантите. Не стана ясно каква е разликата между двата сектора и защо при едните биха паднали, а при другите - не.

Какво не се прие

Отхвърлено беше предложението на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който предложи обхвата на 9-процентната ставка да бъде разширен в целия сектор туризъм и тя да важи за всички туристически услуги, а не само за хотелското настаняване. На практика, ако предложението беше прието, това означаваше, че от ниска ставка щяха да се възползват и туроператорите.

Няма да има намалено ДДС и за фитнес залите, чиито собственици намериха гръб в парламентарната група на ВОЛЯ, която внесе предложението. То обаче беше без каквито и да било разчети, като единственият мотив беше, че хората щели да спортуват повече и така да съкратят разход в системата на здравеопазването. 

ДПС също не успя да прокара своята идея за 9% ДДС за храни и лекарства за деца до 3 години. Според Движението щетата за бюджета от такова действие би била само 40 милиона лева на година, но пък би било в помощ на борбата с демографската криза. 

Най-радикалната промяна беше вписана в проекта на БСП, откъдето предлагаха намаление на ставката до 9% за всички храни, лекарствата от позитивния списък и медицинските изделия. Загубата на бюджет, според левицата, само от храните се равнявала на 740 млн.лв. Лекарствата пък ще костват допълнителни 370 милиона лева или общо липсващи приходи в хазната от над милиард лева. 

Впечатленеи направи, че освен Горанов и Стоянова, против намаляването на ДДС са и синдикалистите от КНСБ. Те влязоха в спор с представителите на ресторантьорите. Още преди няколко дни КНСБ излезе с официална позиция, която критикуваше идеята за сваляне на ДДС само за един сектор и предложи, ако ще се прави промяна, тя да е на единната ставка - надолу, както и да се вдигнат някои други налози като корпоративния, да се въведе еднократен данък богатство и да се обложат трансакциите. 

Какво каза днес Горанов

Днес финансовото министерство изчисли, че всички парламентарни предложения ще костват на хазната 1,8 млрд. лв. на година, които трябва да се набавят по друг начин. 

"За да бъдат компенсирани бюджетните загуби от разширяването на прилагането на намалена ставка на ДДС, ще бъде необходимо увеличаване на ставката на корпоративния данък или на стандартната ставка на ДДС."

Грубите сметки показват, че корпоративният данък може да скочи до 18%, а единната ставка за ДДС до 24%.

Освен това беше направено и предупреждението, че по-ниският ДДС за определени браншове увеличава риска от данъчни измами и укриване на ДДС.

С приетите днес промени обаче щетата за бюджета ще е далеч по-малка, а и, както вече казахме, тя ще бъде частично компенсирана от по-високия осигурителен праг за служителите в ресторантьорския бранш.