14:28 ч.: Приходите на "Газпром" от износ на газ са се сринали наполовина за първото тримесечие 

Приходите на "Газпром" от износа на газ за януари-март 2020 година са се свили с 51,6 процента спрямо същия период на миналата година до 6,81 млрд. долара, предаде ТАСС.

Сривът се дължи на спирането заради коронавируса на икономиките, които са главни клиенти на руския газов монопол, в Европа и в Азия.
Физическият износ на газ за отчетния период е намалял с 24,2 процента до 46,6 млрд. куб метра, сочат данни на митническите служби.
През март износът се е равнявал на 14,1 млрд. куб метра (-0,7 процента) на обща стойност 1,76 млрд. долара. Това е с 12,9 процента по-малко спрямо февруари.
През 2019 г. "Газпром" е изнесъл за страните извън Общността на независимите държави (ОНД), включително за Китай, 199,2 млрд. куб метра синьо гориво. Това е понижение с 1,3 процента спрямо рекордния показател за 2018 година. Износът за страните от ОНД през миналата година се е увеличил с 2,2 процента до 37,7 млрд. куб. метра. 


14:27 ч.: Русия е готова да намали ограниченията в 17 региона

Президентът Владимир Путин разговаря по видеоконферентна връзка с премиера Михаил Мишустин и с министрите.

Русия е готова да започне постепенно да сваля ограниченията против разпространението на новия коронавирус в 17 от общо 85 свои региона, каза днес министър-председателят Михаил Мишустин, цитиран от ТАСС.

Четиринадесет от тези региони вече са взели решения за това, посочи той. Мишустин добави, че разхлабването на мерките трябва да бъде постепенно при спазване на условия за безопасност. 

Той каза, че положението с разпространението на вируса в Русия постепенно се стабилизира и това се вижда дори в най-засегнатата ѝ част - столицата Москва.

През последните три дни е регистриран най-малкият дневен прираст на заболелите, а днес той за първи път е под 3 процента.

По данни на Worldometer Русия е на второ място в света след САЩ по брой на заразени (308 705). Новите случаи днес са паднали до 8764 от стойности над 10 000 предните седмици. Починалите са общо 2072 със 135 нови смъртни случая днес. Излекуваните са 85 392.  


11:59 ч.: Испания въвежда задължително носене на предпазни маски от всички над 6-годишна възраст

Възрастна двойка отива на пазар в Мадрид.

Испанските власти въвеждат от утре задължително носене на предпазни маски от хората над шестгодишна възраст на улицата и на обществени места като магазините, когато не е възможно спазване на социална дистанция от два метра, предаде Франс прес.
Мярката не се отнася за хора със затруднено дишане и хора, които имат друга сериозна причина да не носят маски.
Текстът на заповедта не конкретизира какви санкции ще бъдат налагани на тези, които не я спазват.
От 4 май маските бяха задължителни в обществения транспорт.
Решението за задължително носене на маски е съгласувано с властите на испанските региони, които имат правомощия в сферата на здравеопазването. 


11:44 ч.: Почти 100-процентов срив на чуждестранните туристи в Япония през април

Опашка с физическо дистанциране пред ресторант на веригата KFC в Йокохама, Япония.

Броят на чуждестранните туристи, пристигнали в Япония през април тази година, е намалял с 99,9 процента заради пандемията от коронавирус, предаде ТАСС, позовавайки се на японските власти.
Япония е посрещнала едва 2900 чуждестранни гости през миналия месец, което е най-ниският показател от 1964 година, когато започва да се води статистиката.
За сравнение, през същия месец на миналата година страната е била посетена от 2,92 милиона чуждестранни туристи.
Април е сред пиковите месеци за японския туризъм, тъй като тогава цъфтят японските вишни сакура и времето се затопля.
Заради пандемията тази година обаче Япония забрани влизането на граждани на най-малко 100 държави, включително САЩ, страните от ЕС и Югоизточна Азия, Китай, Южна Корея, Русия.
По последни данни броят на заразените в страната, включително от круизния кораб "Даймънд принсес", е над 17 100 души, а над 780 са починали.


4:33 ч.: С 30 дни се удължават ограниченията за пътуване между Канада, САЩ и Мексико 

Съединените щати, Мексико и Канада казаха, че ще удължат забраната за преминаване през общите им граници по неоснователни причини с още 30 дни заради коронавируса, предаде ДПА.
Министерството на вътрешната сигурност на САЩ каза, че ограниченията, които бяха наложени в средата на март, и срокът им щеше да изтече днес, ще бъдат удължени до 22 юни.
Това е важно решение, което ще гарантира сигурността на хората в Канада и САЩ, каза канадският премиер Джъстин Трюдо.
Министерството на външните работи на Мексико потвърди 30-дневното удължаване.
САЩ обявиха, че ще удължат и свързаните с пандемията правила, които им дават право на бързи депортации на мигранти, заловени на границите.


4:04 ч.: Оскарите може да бъдат отложени заради коронавируса 

Празното стълбище на "Долби тиътър", в който се провежда церемонията по връчването на наградите "Оскар".

Следващата церемония по раздаването на оскарите, най-престижните награди на Холивуд, може да бъде отложена заради влиянието на пандемията върху киноиндустрията, предупреди специализираната медия "Варайъти", предаде Франс прес.
Засега галавечерта, следена в цял свят, остава официално насрочена за 28 февруари 2021 г.
Но тъй като американските кина са затворени от над два месеца, снимачните площадки са пусти и цялата верига за кинопродукции е извадена от строя, филмовата академия бе принудена вече да преразгледа правилата си.
Миналия месец академията смекчи правилата си, за да позволи на филми, които няма да могат да излязат на голям екран тази година, все пак да могат да участват в Оскарите.
"Варайъти" цитира източник, според когото церемонията "вероятно" ще трябва да бъде отложена.


2:11 ч.: Училища, кафенета и музеи отварят в Нидерландия през юни 

Подстригване в Хаарлем, Холандия. Фризьорските салони в страната отвориха.

Нидерландия ще разхлаби още повече мерките за борба с коронавируса през юни заради стабилно намаляване на броя на инфекциите и на приетите в болница хора, съобщи премиерът Марк Рюте, цитиран от Ройтерс.
Гимназиите ще отворят на 2 юни, а началните училища ще се върнат изцяло към нормален режим на работа на 8 юни, реши правителството.
Кафенетата и ресторантите ще отворят на 1 юни, но няма да могат да приемат по повече от 30 клиенти.
Музеите също ще отворят врати, но билети ще се продават само онлайн, за да се избягва струпване на хора.
В старческите домове ще бъдат разрешени посещенията.
Общественият транспорт ще върви по нормалния си график. Немедицинските маски ще бъдат задължителни за всички над 13-годишна възраст. Ще се разрешават пътувания само по уважителни причини и ще може да се сяда на по-малко от половината места в превозните средства.
Облекчаването ще стане близо два месеца и половина след строгите карантинни мерки, наложени в цялата 17-милионна страна в средата на март.
Броят на инфекциите от новия коронавирус се увеличи вчера със 109 до общо 44 249. За последните 24 часа бяха регистрирани 21 смъртни случая. От началото на заразата починалите са общо 5715.


1:48 ч.: За пръв път в Бразилия има над 1000 починали от COVID-19 за денонощие

Лекари придружават възрастни пациенти с COVID-19, които ca транспортирани със самолет от Санту Антониу до Манаус в Бразилия.

Бразилия регистрира за пръв път над 1000 смъртни случая за един ден от новия коронавирус, съобщи Ройтерс.
Здравното министерство съобщи вчера за рекордните 1179 смъртни случая за 24 часа. С това общият брой на жертвите на COVID-19 в страната достигна 17 971.
От началото на заразата са потвърдени 271 628 инфекции с новия коронавирус.

Бразилското правителство назначи отново над 150 кубински лекари, за да подпомогне претоварените си от коронавируса здравни служби. Това става година и половина след връщането на кубинските медици в страната им заради остри критики от страна на крайнодесния бразилски президент Жаир Болсонаро, предаде Франс прес.
Тези лекари, решили да останат в Бразилия, когато в края на 2018 г. повечето им колеги се върнаха в Куба, получиха от бразилското здравно министерство право отново да практикуват, а имената им бяха публикувани снощи в бразилския "Държавен вестник".
По силата на програма, създадена през 2013 г. при управлението на тогавашния бразилски президент от левицата Дилма Русеф, Куба изпрати в Бразилия над 8000 лекари, които работеха най-вече в болници в изостанали райони.


1:34 ч.: Когато канят гости в домовете си, французите трябва да носят маски

Плакат през болница в Париж гласи: "Гневът на болничния персонал няма да остане заключен".

Хора, които канят приятели в домовете си, трябва да носят маски, да проветрят къщата си след посещението и да дезинфекцират контактни повърхности като дръжките на вратите. Това заяви директорът на Главното управление по здравеопазване на Франция, предаде Ройтерс.
Говорейки за пръв път от края на стриктната карантина на 11 май, Жером Саломон предупреди хората да спазват дистанция, когато се срещат с приятели и роднини, които не са виждали от седмици.
"Вирусът още е тук и е смъртоносен", каза той.
На деветия ден след края на 55-дневната карантина броят на новите инфекции не се е покачил значително спрямо последните седмици на карантината.
Вчера бяха регистрирани 524 нови случая, а от началото на заразата броят им е 143 427. Увеличението е с 0,4 процента, което е доста под средното увеличение с 0,8 процента през последните две седмици на карантината. През първите две седмици от въвеждането на режим на строга самоизолация на 17 март броят на инфекциите нарастваше с 15 до 20 на сто на ден. Пикът бе на 31 март, когато бяха регистрирани 7578 нови инфекции.
Признак за понижаване на напрежението върху френската здравна система е намаляването на броя на хоспитализираните с COVID-19 с 547 души до 18 468 и на броя на хората в интензивни отделения със 104 до 1894.


1:17 ч.: Гутериш предлага "различен формат" за сесията на Общото събрание на ООН през септември

Антониу Гутериш

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е препоръчал годишната сесия на Общото събрание през септември да се състои чрез предварително записани речи заради коронавирусната пандемия, предаде ДПА.
За тази най-голяма в света дипломатическа проява в централата на организацията в Ню Йорк обикновено се събират хиляди високопоставени лица за дебати и срещи. Тази година на есенната сесия на Общото събрание трябва да се чества 75-годишнината на ООН.
В пратено вчера писмо до председателя на Общото събрание Тиджджани Мухамад-Банде генералният секретар отбелязва, че според медицинската общност "пандемията ще продължи да се разраства с различни степени на острота". По думите на Гутериш се очаква някои от ограниченията за международни пътувания да останат в сила и през септември, така че е "твърде малко вероятно" официалните лица от 193-те страни членки да могат да пристигнат в Ню Йорк.
Затова той предлага форумът да премине "в различен формат", като речите на държавните и правителствените ръководители бъдат предварително записани, а в пленарната зала присъстват физически само по един делегат от мисиите на страните към ООН.
Ръководството на Общото събрание още не е взело окончателното си решение за септемврийската сесия. Председателят Мухамад-Банде е заявил, че са необходими консултации сред страните членки.


0:15 ч.: За трети пореден ден вчера в Испания имаше под 100 нови смъртни случая от COVID-19 за денонощие 

Испанска привърженичка на карантинните мерки спори с протестиращ срещу тях в Аларкон.

Испания е регистрирала за трети пореден ден под сто нови смъртни случая от COVID-19. Вчера министерството на здравеопазването съобщи за 83 починали през последните 24 часа, предаде Асошиейтед прес.
Смъртните случаи от началото на епидемията в Испания са вече 27 778. Според съобщението за едно денонощие заразените са се увеличили с 295 до общо 232 хиляди.
Испанското правителство поиска от парламента да удължи до 7 юни срока на извънредното положение с аргумента, че това е единственият законов начин местните власти да налагат карантиинни мерки.
В страната вече е задължително носенето на маски на всички публични места, вкл. на открито, когато не може да се спазва безопасната дистанция от два метра между хората, съобщи министърът на здравеопазването Салвадор Иля. През март бе разпоредено маски да се носят само в медицинските заведения и старческите домове. През април маските станаха задължителни и в обществения транспорт.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.